Han blåste änkling på 190 000 kronor

En känd bedragare med adress i Östergötland släpptes ur fängelset förra hösten. Nu har han lurat minst tre personer på sammanlagt flera hundra tusen kronor. Polisen har svårt att hinna utreda.

16 oktober 2016 08:00

Ett av hans offer är en 75-årig man från Ludvika som blev avlurad sin husvagn värd 190 000 kronor. En annan blev av med en Chevrolet värd 126 000 kronor. Den tredje förlorade 24 000 kronor.

Mannen med husvagnen är 75 år och när hans hustru dog i april så bestämde han sig för att sälja husvagnen – en Hobby 560 som de köpt ny 2013.

Han satte en annons på Blocket och ganska snabbt ringde en Marcel Dubecki från Norrköping och berättade att han jobbade med att förmedla bilar och husvagnar. Denne Marcel använder företagsnamnet "M.n.M bil o raritet" och han lovade att sälja husvagnen åt 75-åringen.

– Han var så otroligt förtroendeingivande, han ringde flera gånger och vi kom överens om att jag skulle köra ner husvagnen till Norrköping, berättar 75-åringen.

Här kan du läsa en intervju med Marcel Dubecki.

De satte sig hemma hos Marcel Dubecki och skrev ett kontrakt. Av detta framgår att 75-åringen skulle få 190 000 kronor så snart husvagnen blivit såld. Marcel Dubecki skulle få allt som översteg 190 000 kronor.

Det här hände i april och sen dess har husvagnen bytt ägare fyra gånger. Den nuvarande ägaren, en man i en Stockholmsförort, har köpt husvagnen av en bilfirma för 209 000 kronor.

Var pengarna försvann är oklart men 75-åringen har inte fått några.

Redan i början av maj insåg 75-åringen att han blivit lurad och vände sig till polisen. Två gånger försökte han anmäla bedrägeriet. Han kopplades till ett av polisens kontaktcenter som ska ta emot polisanmälningar.

– Jag hade ju läst på ganska mycket och tyckte att det här var ett klockrent bedrägeri, men det var det ju inte enligt dem, berättar 75-åringen.

De som tog emot samtalen vid polisens kontaktcenter hävdade att inget brott hade begåtts. Istället handlade det om en affärsuppgörelse enligt ett kontrakt där båda parter varit överens. Att den som skulle betala sedan inte kunde betala är inte ett brott. Det är istället fråga om en civilrättslig tvist.

Den 75-årige mannen måste därför – enligt detta resonemang – stämma Marcel Dubecki inför tingsrätten.

Om han gjorde detta skulle han med all sannolikhet vinna. Det skulle han dock inte ha någon glädje av eftersom Marcel Dubecki redan har 5,2 miljoner kronor i skulder som ligger för indrivning hos kronofogden.

75-åringen tyckte sig inte få någon hjälp av polismyndigheten och ringde då till tidningen för att berätta sin historia.

Här kan du läsa polisens svar på varför det tar tid att utreda brotten.

Efter det samtalet gjorde han ett nytt försök med polisen. Den här gången gick han till stationen i Ludvika och fick tag i en polis som konstaterade att händelsen självklart ska utredas som bedrägeri – grovt bedrägeri till och med.

– Det känns faktiskt redan lite bättre. Pengar kanske jag inte får, men polisen sa i alla fall att det var något av det värsta han sett, men jag vet ju inte vad han såg i sin dator. Jag upplevde en sån fruktansvärd frustration när jag inte fick anmäla, men jag har ändå vägrat att släppa taget, säger han.

Den 75-årige mannen är långt ifrån ensam om att ha blivit lurad av Marcel Dubecki.

Bara någon vecka innan husvagnsaffären blev Ingmar Loo i Bromma utsatt för nästan exakt samma bedrägeri. Han skulle sälja sin Chevrolet Monte Carlo. Det är en udda bil och den var svårsåld. Därför accepterade han när Marcel Dubecki med sitt företag "M.n.M bil o raritet" erbjöd sig att förmedla affären.

– Jag hade försökt sälja bilen i ett år ungefär. När han sa att han kunde sälja bilen så nappade jag, berättar Ingmar Loo.

Han har fortfarande inte fått sina 126 000 kronor, men hans bil står till försäljning hos "Corvette by Ted" i Visby. Enligt bolagsverket är företagets namn Electus restaurang AB och det som gör Electus restaurang speciellt är att där hamnade även den 75-årige mannens husvagn.

Ägaren Ted Blåhed förklarar att han gjort de kontroller som går att göra.

– Han (Marcel) kom över till Gotland med husvagnen. Han hade kvitto och han hade det gula kortet som man gör ägarbyte med. Det jag kan kolla är ju att det inte finns några leasingskulder och sen det här gula kortet, säger Ted Blåhed.

Han säger att han inte känner Marcel Dubecki och att första gången de fick kontakt var i våras.

– Han ringde och ville byta in en bil. Han fick en Corvette och jag fick en annan Chevrolet. Då var det inga pengar inblandade, säger han.

Har Marcel Dubecki lurat dig någon gång?

– Nej. Vi har bytt och det är han som fått pengar av mig. Nu har jag inte hört av honom på länge, men ett tag ringde han ofta, säger Ted Blåhed.

Han berättar också att han som en extra säkerhetsåtgärd tar en bild på säljarens körkort.

– När jag inte känner dem så tar jag ett kort på deras körkort.

... men Dubecki har inget körkort.

– Men han kör ju bil som en galning och jag har ju en bild här...

Han letar en stund innan han hittar pappret.

– Nej, nu ser jag. Det är ju ett ID-kort, men det ser ut som ett körkort.

Enligt Transportstyrelsens register finns det sex fordon som Marcel Dubecki ägt och som därefter ägts av Electus restaurang AB. Samtliga dessa registreringar har skett mellan april och augusti i år.

En tredje man som blivit lurad av Marcel Dubecki är Isaev Ulugbek i Märsta. Han hade försökt sälja sin bil i flera månader när Marcel Dubecki mejlade och erbjöd sig att förmedla affären. Isaev Ulugbek skulle få 24 000 kronor, men av dessa har han inte sett röken.

– Jag borde inte ha skrivit under handlingen för ägarbyte. Jag litade på honom, men han försvann. Jag har fortfarande extranyckel och vinterdäcken kvar, berättar han.

Även Isaev Ulugbek har gjort en polisanmälan.

Hans Peugeot 607 av 2005 års modell står nu till försäljning hos Bäckmans bil i Västerås. De begär 39 800 kronor för den. Efter att Marcel Dubecki tagit hand om den gjordes tre snabba ägarbyten innan Bäckmans bytte in den.

– Vi bytte in den av en kund som vi känner, han är lite av en stamkund, säger Emanuel Karlsson som är ansvarig för begagnatförsäljningen hos Bäckmans.

Bäckmans kontrollerar att det är ägaren som kommer med bilen, att det inte finns skatteskulder eller leasingskulder. Det här görs via tjänsten "carfax".

– Den rapporten var helt grön och det är svårt för oss att se saker som hänt längre bak i tiden, men det viktigaste är att jag aldrig byter in en bil om det inte är ägaren som kommer eller att den som kommer har en fullmakt, säger han.

Att en nyckel saknas till bilen ser han inte som något konstigt. Så är det ofta när det gäller lite äldre bilar.

Marcel Dubecki är inte okänd i brottsliga sammanhang. Han är dömd för grovt bedrägeri flera gånger förut.

I en dom från 2012 dömde Södertörns tingsrätt honom för att ha lurat 30 privatpersoner och en bilfirma på ett liknande sätt som i den här historien. Han hade då lovat att förmedla bilar, båtar och husbilar till ett värde av ungefär 2 miljoner kronor. Straffet blev 3 år och 10 månader i fängelse.

Brottsligheten i den domen gick tillbaka till 2008. I maj 2014 – när han redan satt inlåst – meddelade Södertälje tingsrätt en dom där han dömdes för ytterligare åtta bedrägerier. Södertälje tingsrätt förlängde Marcel Dubeckis straff med sex månader.

Han frigavs villkorligt i oktober 2015.

Marcel Dubecki är 47 år gammal och just nu folkbokförd i Norrköping, men har vid några tillfällen sagt till sina offer att han bor i Huddinge. Som ung bodde han i Linköping, men då under ett annat namn. Efter att ha visats upp i tv-programmet Efterlyst bytte han både för- och efternamn under år 2002.

 

 

Värt att begrunda innan du släpper din bil

Marcel Dubecki har skrivit riktiga kontrakt. I praktiken är dessa inget värda eftersom han har stora skulder, men inga tillgångar.

Lämna aldrig ifrån dig bilens registreringsbevis del 2. Det ska fyllas i och postas av dig som säljare – men först efter att du fått betalt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson