Därför är gruppen Sveriges största på Facebook

De ville skilja sig från andra tjejgrupper på Facebook. Gruppen skulle bli både rolig och djup. Nu har den över 68 000 medlemmar och får 1 000 nya följare varje vecka.

6 november 2016 16:00

Tjejgruppen "Honey and the bees" har blivit en av de största Facebookgrupperna i Sverige. Den fungerar som ett forum där tjejer delar med sig av varandras erfarenheter, diskuterar och hjälper varandra. Ämnen som smink, skönhetsprodukter, kläder men också våldtäkter, hedersrelaterat våld och hur man tar sig ur destruktiva förhållanden pratas det fritt om.

Smink, stöd och systerskap

Linköpingsbon Marina Jurkovic, 21, är en av de två administratörerna som styr gruppen. Enligt henne finns det en naturlig förklaring varför just den här gruppen har blivit så stor.

– Det handlar om riktigt systerskap. Vi kallar oftast varandra för systrar och menar på allvar när vi säger att vi hjälps åt. I vår grupp finns tonårstjejer, studenter men också tjejer som är psykologer, läkare eller jurister. Man kan få stöd, säger Marina Jurkovic.

Hon berättar att i dagarna har gruppen hjälpt en tjej som åkte med föräldrarna till hemlandet och blev fast där utan sin vilja. Gruppen gjorde en insamling och tjejen kunde fly tillbaka till Sverige.

– Flera har fått hjälp när de behövde ta sig ur destruktiva förhållanden och var tvungna att fly undan snabbt. Det fanns alltid tjejer som kunde ta emot dem, säger Marina Jurkovic.

Nolltolerans

Gruppen har nolltolerans mot rasism och homofobi. Man kan prata om allt möjligt men religion och politik får bara diskuteras under ordnade former, det vill säga när man bestämmer det i förväg och administratörerna eller någon av gruppens sju "beekeepers" håller koll på trådarna.

– Det var inte så i början men man märkte snabbt att öppna diskussioner om religion och politik kunde spåra ur totalt och bli otrevliga. Därför har vi det under uppsikt och om reglerna inte följs och det blir tjafs avslutar vi diskussionen, säger hon.

Honung och bina

"Honey and the bees" grundades i september 2015 av Lina Taha. Marina Jurkovic blev först gruppmedlem men efter ett par månader blev hon tillfrågad att vara administratör. Då i början av året hade gruppen mellan 15 000 och 20 000 medlemmar. Marina Jurkovic tog sitt ideella arbete på största allvar och satsade järnet. Hon tog paus från studierna och nu har hon två jobb. Det ena som hon får betalt för, som försäljare på ett företag i Tornby, och det andra med "Honey and the bees" som hon inte får några pengar för.

– Det är ett heltidsjobb. Vi vill att gruppen ska vara bra, säker och att ingen ska vara sårad. Vi svarar alla som vill vara med i gruppen men vi vill också hinna granska deras profiler innan så att vi vet att det som de säger stämmer.

Egen podkast

Över tusen nya följare varje vecka som ska godkännas och ett flöde med flera hundra inlägg varje dag som man ska hinna läsa; det är bara en del av arbetet. Att ordna gemensamma evenemang, att samarbeta med olika företag och sköta anonyma skrivelser till gruppen ingår också.

– Många tjejer vågar inte skriva öppet om sina problem men då får de skriva anonymt till oss administratörerna eller "beekeepers" och vi tar upp det vidare inom gruppen och diskuterar.

Förra månaden fick gruppen sin egen podkast där man pratar om olika ämnen. Programledaren är Lina Taha och varje program har en utomstående gäst.

– Vår grupp är sluten men vi vill nå så många som möjligt. Podkasten kan alla lyssna på och ta del av. Vårt mål är att ha eget tv-program.

Och visst är det mycket allvar och vardagsproblem i gruppens flöde men det finns ännu mer glädje, praktiska skönhets- och sminktips och skoj. Det är mixen som ger framgången. Den yngsta medlem är 13 år och den äldsta är 65 plus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Zenaida Hadzimahovic