Blandade känslor för ny stadsdel

"Absolut, här vill jag bo!"

Nix, inte min stil.

Det är blandade reaktioner när vi går runt bland besökarna på Vallastaden.

3 september 2017 21:00

Samtidigt är det blandningen av byggstilar, hyresrätter, bostadsrätter och villor som folk verkar gilla mest. På lördagen invigdes den stora utställningen med 1 000 bostäder, och 40 byggherrar. Omkring 2 000 betalande besökare kom första dagen, och ungefär lika många på söndagen. Totalt var 6 000 personer inne på området, med boende och gäster.

– Det är lite färre än vad vi väntade. Men det har också varit svårt att bedöma eftersom det är länge sedan det arrangerades en bomässa i Sverige, säger Simon Helmér, vd för Linköpingsexpo AB.

Nyfikenhet och intresse för boende präglar besökarna. De går omkring på utställningarna, tar på sig blå tossor på fötterna och kliver in.

– Som på en husvisning. Så känns det ungefär. Vi gillar det här. Det är jätteroligt att man satsar i Vallastaden. Det är spännande bostäder. Det ska också bli spännande att se hur de löser allt, säger Johanna Lindström och Daniel Gustavsson.

Något speciellt ni tänker på?

– Ja, butiker till exempel. I ett sådant här område där det är ganska trångt och samtidigt extremt modernt borde väl den lilla matbutiken bli något extra, svarar Daniel Gustavsson.

Över allt går människor och spanar efter något de aldrig har sett förut. Utanför den hajpade "Drömlägenheten" är det kö. Där inne står Ewa Eriksson med dottern Hanna och känner sig inte helt övertygade:

– Alltså ... cykeln i taket ... eller den där ångbastun på toaletten. Var ska man sitta? Jag vet att jag låter gammaldags, men det är ganska lätt att fastna i gammalt tänk här, säger Ewa Eriksson.

– Man ska kanske inte ta alla idéer och stoppa in dem i samma lägenhet, konstaterar Hanna.

Anna Fohlström har bjudit hit sina föräldrar från Örebro. De är väldigt imponerade av blandningen.

– I området där vi bor bygger man mycket just nu. Men inte alls så här. Allt är mycket mera enhetligt. Det här är trevligare, säger mamma Lisbeth Fohlström.

LiU-studenten Chipango Kamboyi kikar på den så kallade regnbågslägenheten tillsammans med några vänner. De är störtförtjusta i Vallastaden.

– Jag skulle definitivt kunna bo här! säger Chipango Kamboyi.

Bland besökarna finns också Ilmar Reepalu (S), mångårigt kommunalråd i Malmö, uppvuxen i Motala och känd för bland annat Malmös stora bomässa Bo01. Han uppskattar vad han ser.

– Att ligga i framkant och våga testa olika metoder och bygga snabbt på det här sättet är viktigt för framtiden. Största utmaningen för Vallastaden är att knyta ihop den med centrum.

Och så rotar han fram en gammal begravd surdeg i Linköping:

– Bygg Vallaleden. Gör en elektrifierad kollektiv transportled av Vallaleden, upprepar Ilmar Reepalu flera gånger.

Men en som är glad är Linköpings universitets rektor, Helen Dannetun:

– Nu är inte LiU sista utposten längre. Vi har länge legat utslängda på en åker. Nu är vi inramade av ett fint bostadsområde också. Dessutom ger Vallastaden universitetet väldigt mycket arbete i form av teknik-, miljö- och samhällsforskning, studentarbeten och annat, säger Dannetun.

Invigningen sköttes av kommunstyrelseordförande Kristina Edlund (S), tillsammans med LiU-rektorn och nyblivna överintendenten för Arkitekt- och designcentrum, Kieran Long.

– Vi är nöjda och stolta nu, säger Kristina Edlund (S).

De politiska fajterna – att S ville skippa hela mässan och att Kristina Edlund lämnade expo-styrelsen – ser hon inte som något problem på invigningsdagen.

– I politisk opposition hade vi synpunkter på tidsplanen, och på vd-tillsättningen. Det är saker vi har rättat till under de senaste åren. Nu ska vi fortsätta att utveckla Vallastaden i många år framåt, säger Edlund.

Kieran Long betonar att det nu är folket som måste få säga sitt:

– Hela Vallastaden är något unikt som Linköping har genomfört på mycket kort tid. Det finns hur mycket fin design och arkitektur och smarta lösningar som helst. Men nu måste branschen lyssna noga på folket, på hur allt det här tas emot. Bara då kan vi lära oss och ta det bästa med oss vidare! säger Long.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa