Arbetet fortsätter efter läckan på US

Arbetet efter måndagens avloppsläcka på Universitetssjukhuset fortsatte under tisdagen. På gynmottagningen, som påverkades av händelsen, ska verksamheten flyta på som vanligt. "Det har inte drabbat patienterna, tack och lov", säger Ninnie Borendal Wodlin, verksamhetschef för kvinnokliniken.

12 mars 2019 11:00

Under måndagskvällen drabbades Universitetssjukhuset i Linköping av en läcka, efter att en större avloppsledning gått av på plan 16. Vid 20-tiden fattade ledningen beslut om att gå upp i stabsläge, vilket senare hävdes vid 22.45 på kvällen.

Under tisdagen pågick fortfarande arbete i läckans spår.

– Vi håller på att ringa in det exakta skadeområdet, utifrån det får vi besluta hur vi ska ta oss an det här, säger Reine Sundell, fastighetschef.

I nuläget vet man inte vad som orsakade händelsen. Reine Sundell berättar att de väntar på att få en rapport under dagen, bland annat för att se hur stor omfattningen av skadan är.

– Det primära här är att hitta en lösning så att vi kan minimera konsekvenserna för verksamheterna, säger han.

Därefter är det viktigt att komma igång med arbetet så snart som möjligt för att återställa det skadade området.

Det övriga avloppet på sjukhuset ska inte påverkas av händelsen enligt Sundell.

Under måndagen skickade Region Östergötland ut ett pressmeddelande om att den gynekologiska mottagningen berördes av läckan. Bland annat fick två patienter som var inlagda på avdelningen flyttas till andra vårdrum.

Ninnie Borendal Wodlin, verksamhetschef för kvinnokliniken, berättar under tisdagen att personal upptäckte läckaget snabbt. Enligt henne ska de ha uppmärksammat att det rann ner avloppsvatten i korridoren och tillkallat brandkår och andra jourverksamheter som behövdes.

Till följd av händelsen har en handfull patienter fått sina tider ombokade – i övrigt har verksamheten flutit på som vanligt, enligt Ninnie Borendal Wodlin.

– Det har inte drabbat slutenvården och inte heller påverkat operationskapaciteten eller inneliggande patienter, säger hon.

Som patient känner man kanske oro över att inte kunna gå på sin bokade tid, vad säger du om det?

– Man behöver inte oroa sig alls.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Brundell

Ämnen du kan följa