Det är Justitiekanslern Mari Heidenborg som har gett en åklagare i uppdrag att utreda om de ansvariga utgivarna för de olika nyhetssajterna – bland dem Corren, Västerviks Tidningen och Affärsliv – gjorde sig skyldiga till förtal när de publicerade den felaktiga texten från nyhetsbyrån TT.

– Vi har beslutat att inleda förundersökning gällande förtal mot de här webbplatserna. Nu väntar vi på att den genomförs, säger Mari Heidenborg till branschtidningen Medievärlden.

De ansvariga utgivare som väljer att helt ta bort den aktuella artikeln från sina sajter kommer dock inte att riskera åtal för förtal, uppger JK.

Flera nyhetssajter som publicerat den aktuella artikeln har redan kritiserats av Pressens opinionsnämnd – det gäller dock inte Corren, VT och Affärsliv.

– Vi blev kontaktade av JK förra veckan och vi har valt att tillsvidare avpublicera den här artikeln från våra sajter. Det har vi gjort trots att den aktuella artikeln är rättad och alltså inte innehåller några felaktiga uppgifter, säger Maria Kustvik, som är onlinechef och ansvarig utgivare på Öst Media.

Maria Kustvik är förvånad över JK:s beslut att inleda förundersökning om förtal med tanke på att Pressens opinionsnämnd redan har behandlat frågan.

– Vi är försiktiga med att ta bort texter från våra sajter. Men nu avvaktar vi den här prövningen, säger Maria Kustvik.