19-åriga Kim har kända missbruksproblem. Ändå skriver pappan ut bensodiazepiner i en mängd och styrka som knappast ges till den som ska avgiftas eller trappa ned sitt missbruk.
Det är 400 tabletter Xanor, 100 tabletter Mogadon, 100 tabletter Zolpidem och 100 tabletter Zopiklon.
Dosen var enorm, mellan 20 och 30 tabletter per dag.
Det räddade Kims liv menar läkaren som förklarar att sonen redan var van vid så höga doser att det aldrig fanns några risker, rent medicinskt.
? Det var inte alls något märkvärdigt. Det var en situation där han väntade på behandlingshem. Han fick ingen hjälp någonstans, säger läkaren som föredrar att vara anonym.
Han berättar att han aldrig tidigare skrivit ut narkotikaklassade tabletter till sin son. Trots att han tjatade. Men när sonen i höstas hotade med att ta sitt liv ändrade pappan sig.
Läkaren såg sig inte ha något val. Risken att sonen skulle ta sitt liv, dö av en överdos eller av abstinens var uppenbar. Antingen skrev han ut tabletterna eller så skaffade sig sonen dem på något annat sätt.
Nu utreder Socialstyrelsen läkarens agerande.
Läkaren riskerar att mista sin legitimation alternativt få rätten till att skriva ut narkotikaklassade preparat indragen.

 

I tisdagens NT kan du läsa mer om 19-åriga Kim, men också om jämnåriga Simon som hittades död i hamnbassängen.