Låg kunskap kring manlig sjukdom

Tre till fyra procent av alla män i Sverige uppskattas lida av testosteronbrist. Tillståndet påverkar mäns livskvalitet genom nedstämdhet, energilöshet och en minskad sexlust.

4 augusti 2019 11:00

Testosteron är det manliga könshormonet som bildas i testiklarna. Det finns flera orsaker till testosteronbrist. Sjukdomar, mediciner och högre ålder kan göra att man drabbas av tillståndet.

– Kvinnor hamnar i klimakteriet och då försvinner menstruationen, men för män är det inte riktigt på samma sätt. Testosteronvärdet sjunker genom åren och det blir en underfunktion i testiklarna. Alla svåra sjukdomar gör att testosteronnivåerna sjunker, säger Bertil Ekman, överläkare och docent vid endokrinmediciniska kliniken i Linköping.

Den som är drabbad av testosteronbrist kan drabbas av humörsvängningar, trötthet, övervikt, erektionssvikt, förlora könsbehåring, bli mjukare i huden och mer kvinnlig i sina proportioner.

– Den som har låga värden och symptom för testosteronbrist lider av manlig hypogonadism. En låg siffra behöver absolut inte vara sjukdom. Det krävs att man har både låga värden och symptom för att ha testosteronbrist. Oftast har de starkaste och mest muskulösa männen låga värden, berättar Bertil Ekman.

Testosteronhalten mäts inom ett referensvärde som är baserat på män ur befolkningen. Värdet ligger mellan 8 och 32, den som ligger under 8 kan vara drabbad av testosteronbrist.

– Hos män som har diabetes och bukfetma kan man uppmäta lägre testosteronvärden, säger Bertil Ekman.

Den som är drabbad av sjukdomstillståndet kan få behandling på två olika sätt. Det finns en testosterongel som består av vatten, sprit och testosteron. Gelen smörjs på axlar och mage på morgonen. Den andra metoden är en behandling hos sjuksköterska eller distriktssköterska. Där ges en spruta i rumpan, i den stora sätesmuskeln.

– Patienten får då komma fyra gånger om året för att få injektion. Men ibland kan det ge lite för stark effekt så det kan vara ganska svårstyrt, säger Bertil Ekman.

I Linköping och Norrköping finns det nyetablerade företaget Rewell som hjälper personer med låga testosteronvärden. Rewell är ett medicinteknikbolag med en vårdtjänst på internet som jobbar med fysiska kliniker. Krister Nilsson, vd och medgrundare till Rewell, menar att det finns en låg kunskap kring testosteronbrist.

– Vår uppfattning är att det saknas erfarenhet kring den här diagnosen. Många av de symptom som ingår i testosteronbrist är generella. En del diagnostiseras för depression istället, och det tycker vi är jättetråkigt. Om de har låga testosteronvärden är det viktigt att de får rätt behandling, berättar han.

Den som söker vård hos företaget får genomgå en fysisk läkarundersökning, lämna blodprov och fylla i en hälsodeklaration innan patienten kan få en diagnos.

Bertil Ekman bekräftar att det råder en del okunskap kring testosteronbrist.

– Det stämmer att kunskapen inte är så stor. Kunskapen kring behandling och uppföljning är väldigt liten. En anledning till det är att det aldrig har funnits lika många gamla män som det gör idag. Idag blir män nästan lika gamla som kvinnor, i snitt skiljer det tre år mellan kvinnor och män. Det finns kvinnokliniker, men inga manskliniker. Man skulle även behöva bli bättre på att mäta testosteron. Det är knepigt att tolka depression och testosteronbrist för när man är deprimerad sjunker även testosteronnivåerna. Jag är väldigt positiv till fortsatt utveckling och forskning inom området, säger Bertil Ekman.

Om testosteronbrist

Testosteron är ett nyckelhormon för alla män som bildas i testiklarna. Testosteronbrist skapas oftast på grund av någon sjukdom som påverkar testiklarnas hormonproduktion direkt eller indirekt. Tecken på testosteronbrist är energilöshet, nedstämdhet och minskad sexlust. Sjukdomar som kan påverka testosteronproduktionen förekommer oftast hos äldre män.

Källa: internetmedicin.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nathalie Wahlbeck