Kritik mot längre mjölktransporter

Kritik mot längre transporter efter Motala kommuns senaste upphandling.

30 augusti 2019 08:00

– Vi hämtar mat och mjölk till lunchen i en annan lokal och en dag i våras var Arla-mjölken plötsligt utbytt till Skånemejeriers mjölk, säger Jenny Nilsson förskolepedagog i Godegård.

– Det kändes väldigt märkligt och vi hoppades att det var en tillfällighet. Senare träffade jag kollegor från andra förskolor som också sa att de hade fått Skånemejeriers mjölk på sistone.

Arla har 275 mjölkgårdar i Östergötland, mjölk transporteras från deras östgötska bönder till mejeriet i Linköping, enligt Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige. Medan Skåmemejerier, med fem mjölkgårdar i länet, transporterar den östgötska mjölken till Malmö eller Kristianstad, meddelar Annete Gregow, kommunikationsansvarig på Skånemejerier. 

Om Skånemejeriets mjölk till Motala skulle vara närproducerad skulle den alltså behöva åka tur och retur till Malmö eller Kristianstad och tillbaka upp till Östergötland. Medan Arlas närproducerade mjölk går till mejeriet i Linköping och vidare till Motala.

Merparten av Skånemejeriets mjölkbönder kommer från Skåne och Småland. 

– Det retar mig enormt. Vi vill ju gynna våra lokala bönder, de mjölkproducenter som både vi i personalen och barnen passerar på väg till förskolan, säger Jenny Nilsson. 

Hon har mejlat till en kostansvarig på kommunen som meddelade att Skånemejerier vunnit upphandlingen.

Tomas Hemmingsson, enhetschef på Tekniska serviceförvaltningen, konstaterar att Östgöta trädgårdshall (ÖTH) vann avtalet.

– I grund och botten levererar de potatis, grönsaker, frukt och bär, men sedan ett antal år tillbaka levererar de mjölk samtidigt.

– Den här gången svarade de med olika producenters produkter på olika positioner, vi har alltså både Arlas produkter och Skånemejeriets produkter på avtalet, fortsätter han.

Livsmedelsupphandlingarna för Motala kommuns alla enheter görs centralt tillsammans med övriga kommuner i inköpssamverkan. Margaretha af Trolle, verksamhetschef måltider på Motala kommun, säger att de gör en utvärdering av vilka produkter en leverantör har lämnat in

– Den som bäst uppfyller kraven vi ställt får i första hand anbudet.

Tomas Hemmingsson förklarar att upphandlingar måste göras enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Det innebär bland annat att man inte kan eller får rikta en upphandling mot någon specifik produkt.

– Man får inte fråga på specifikt svenska livsmedel eller produkter från något specifikt län. Vi ställer de svenska djurskydds- och miljökraven på våra upphandlingar för att få så mycket svenskt som möjligt, tillägger han.

– Är det exakt samma produkter inlämnade från olika anbudslämnare går man på priset, konstaterar Margaretha af Trolle.

– För ett antal år sedan hade vi leveranser både från ÖTH och Arla till våra kök. Ett transportled har alltså försvunnit då ÖTH levererar allt, säger Tomas Hemmingsson.

Är inte det bara att flytta de långa transporterna bort från den egna verksamheten till Östgöta trädgårdshall?

– Så är det ju men nu har man valt att svara med flera produkter på de positionerna och efter utvärdering så är det till viss del Skånemejeriets produkter som vunnit. Anbuden är ju något alla ska följa när något är upphandlat inom alla områden, inte bara livsmedel.

Motala kommun ska enligt vad de själva skriver på sin hemsida arbeta med mat för hållbarhet. Det innebär bland annat att se över livsmedelsval och minska transporter i alla led.

Jenny tycker det rimmar illa med kommunens upphandling av Skåmemejerier. Hon vill hellre betala lite mer och gynna lokalproducerade livsmedel än billigare alternativ som ligger längre bort.

– Vi är en Grön Flagg-förskola och jobbar med miljön och gör det mycket. Tråkigt att vi inte kan påverka att mjölken kommer ifrån trakten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!