Kriminalvårdschef misstänkt för mutbrott

En tidigare hög chef inom Kriminalvården misstänks för mutbrott. På tisdagen slog civilklädda poliser till mot myndighetens högkvarter i Norrköping.

19 maj 2010 13:37

Kriminalvården ville på onsdagen endast lämna knapphändiga uppgifter om den utredning som riksenheten mot korruption dragit i gång.

- Vi vet inte särskilt mycket om det här i nuläget. Vi har fått en begäran om utlämnande av allmän handling och vi förstår att det rör sig om en före detta anställd, säger Ann-Christine Alm, presschef på Kriminalvården.

Som Corren tidigare rapporterat har riskenheten mot korruption inlett en förundersökning om bland annat mutbrott och bestickning. Brotten ska ha begåtts av två personer, varav åtminstone den ene ska ha varit anställd på en myndighet i länet. Brotten ska ha pågått under flera års tid, från januari 2006 till december förra året. En av personerna är dessutom misstänkt för anstiftan eller medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Den andre personen är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

 

Överåklagare Gunnar Stetler, som leder förundersökningen, har hittills inte velat bekräfta vilken myndighet som utredningen berörs av med hänvisning till att det råder sekretess. Aftonbladet uppgav dock på onsdagen att det handlar om Kriminalvården och att en av de misstänkta i ärendet är en tidigare toppchef inom myndigheten.

På tisdagsförmiddagen ska sju civilklädda poliser, från ekoroteln i Linköping, ha sökt igenom ett tjänsterum på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping för att säkra bevis.

Vad kan du säga om den tidigare anställde?

- Jag vill inte gå in på några detaljer. Jag har förstått att det råder sekretess, säger Ann-Christine Alm.

Hur ser du på att en tidigare anställd misstänks för mutbrott?

- Den typen av brott är givetvis allvarliga. Det ska inte förekomma. Men vad som hänt i det här fallet vet vi inget närmare om.

 

Har detta upptäckts vid en internrevision?

- Jag känner inte till det.

Corren pratade på onsdagen med en person som arbetar inom myndigheten.

- Vi är chockade. Vi fick reda på det här under lunchen. Ingen information har gått ut från ledningen till oss. Det här är otroligt pinsamt, säger personen.

Corren har utan framgång sökt Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Corren