Kreml varnar USA för inblandning i Venezuela

USA och de flesta omgivande länder har erkänt Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó som rättmätig övergångspresident.

Men den utmanade Nicolás Maduro får starkt stöd från öst, där Ryssland varnar Washington för att ingripa militärt.

24 januari 2019 00:09

Under veckans oroligheter har 26 personer dödats, uppger den ickestatliga organisationen OVCS. De flesta av de dödade har skjutits, i huvudstaden och runt om i landet, under sammandrabbningar med polis och militär. Samtidigt kommer uppgifter om plundring i delstaten Bolivar, som gränsar till Brasilien.

Oroligheterna började när 27 soldater i en video uppmanade människor att gå ut på gatorna. På onsdagen utropade sig nationalförsamlingens ledare, oppositionspolitikern Juan Guaidó, till tillfällig president.

En rad länder, inklusive USA, ställde sig snabbt bakom Juan Guaidó. På torsdagen anslöt sig Storbritannien till skaran.

Storbritannien tror att Juan Guaidó är den rätte personen att föra Venezuela framåt. Vi stödjer USA, Kanada, Brasilien och Argentina för att det ska ske, säger utrikesminister Jeremy Hunt.

Frankrikes president Emmanuel Macron hyllar de oppositionella demonstranternas mod, och säger att Europa "stödjer demokratins återuppbyggande" i landet.

Telefonsamtal med Putin

Men Maduro har stöd av ett fåtal mäktiga bundsförvanter. Ryssland har meddelat att landet sluter upp bakom honom. Kreml hävdar att utomstående krafter har skapat krisen i landet och beskriver situationen i Venezuela som "en väg till laglöshet och blodspillan".

Rysslands president Vladimir Putin pratade på torsdagen i telefon med Maduro. Putin uttryckte sitt stöd till regimen och en önskan om ett fortsatt samarbete, rapporterar den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Ria. Putin varnar också USA och andra stater för att ingripa militärt i Venezuela.

Moskva beskriver situationen som ett "maktövertagande".

Ryssland har omfattande ekonomiska intressen i Venezuela och har investerat mångmiljardbelopp i landets energisektor. Ryssland deltog också med två bombplan som har kapacitet använda kärnvapen i en militärövning med Venezuela förra månaden.

Även Natolandet Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, går ut och stöttar Maduro. Han har liksom sin ryske kollega pratat med Maduro i telefon.

"Maduro, min bror! Var stark, vi är med dig!", sade Erdogan enligt presidentens talesperson.

EU-stöd

EU har i likhet med USA och många andra länder uttryckt sitt stöd för Juan Guaidó.

"De medborgerliga rättigheterna, frihet och säkerhet till alla medlemmar i nationalförsamlingen, inklusive dess ordförande, Juan Guaidó måste följas och till fullo respekteras", skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger att Sverige ställer sig bakom EU:s uppmaning om fria val, och att det måste till en dialog mellan parterna för att åstadkomma en bred politisk överenskommelse.

"Sverige har agerat och kommer att fortsätta att agera, främst genom EU, för att en fredlig lösning på konflikten ska kunna komma till stånd och demokratin återupprättas", skriver Wallström till TT.

Maduro svors in för en ny mandatperiod för några veckor sedan trots att han saknar stöd från nationalförsamlingen. I samband med det sade Guaidó att han var beredd att tillfälligt ta över presidentposten och utlysa val.

Fakta: Venezuela

Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen som leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen. Valet ledde till våldsamma protester där 125 människor miste livet.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas och utropades sedermera till segrare i valet som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt till grannlandet Colombia, den största flyktingvågen i Colombias historia. Regimen i Venezuela sitter dock kvar och skyller på en kapitalistisk komplott.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP