Kommunen: "Klart att de ska få bo ihop"

Kommunen lovar att ordna så att Artur och Ingegerd inte behöver skiljas åt, efter 70 år tillsammans.

21 september 2013 16:43

- Jag förstår inte att det kan vara så, det trodde jag aldrig att det kan vara så tokigt, säger Artur Gustavsson.

I tegelvillan i Skärblacka har 91-åriga Artur och hans lika gamla fru Ingegerd levt tillsammans i närmare 70 år, men nu kan de bli tvungna att leva åtskilda. För nästan precis ett år sedan så bröt Ingegerd lårbenshalsen efter att ha trillat i skafferiet, och sedan dess är hon mer än tidigare beroende av daglig hjälp av Artur som komplement till hemtjänsten.

- Jag mår ju inte så bra utan har det besvärligt jämt, säger Ingegerd.

Svårt att hitta boende

För Artur börjar belastningen nu bli för stor och familjen har därför vänt sig till kommunen för att få in Ingegerd på ett äldreboende, med det självklara önskemålet att även Artur också ska få flytta in. Men att hitta ett boende som kan erbjuda det är inte lätt. På äldreboendet Hallegården, nära deras hem hittade de ett rum som de tyckte om, men det visade sig att det rummet bara var anpassat för en person.

- Trots att vi säger att de får plats båda två och mätt för dubbelsäng och annat så säger de nej, berättar barbarnet Therese Eklund som hjälpt till att driva ärendet.

- Dels var det det här med morfars tvätt, som vi sade att vi kan ta hem och tvätta, och sedan var det köket som var ett pentry med två kokplattor som de ansåg att morfar inte kunde laga maten vid, fortsätter hon.

Rum på olika håll

Ingegerd erbjöds istället ett enkelrum på äldreboendet Vickelbygården i Skärblacka men inte heller där skulle Artur och Ingegerd få dela rum. Där föreslogs istället att Artur skulle kunna få ett eget enkelrum i byggnaden när något blev ledigt.

- Jag vet inte om man får bo i varsin ände av kåken, säger Artur.

Att flytta till ett boende utanför Skärblacka skulle kunna vara en annan möjlighet, men den tanken känns avlägsen för paret.

- Vi har ju bott här sedan 1944 och sedan har vi några bekanta och barnbarn som bor här.

"Klart de ska få bo ihop"

Kort efter att den här artikeln publicerades på nt.se ringde kommunalråd, tillika ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Mona Olsson (V) upp NT.

Hon menar att det hela måste varit en kommunikationsmiss.

- Det klart att de ska få bo ihop. Vi har en ny enhetschef som måste missuppfattat det hela när paret först kom till Hallegården, säger Mona Olsson.

Hon berättar att Hallegården inte uppfyller kraven som parboende men att kommunen nu ska ordna ett parboende på Vickelbygården.

- Jag hoppas att de kan åka ut till Vickelbygården under närmsta veckan och se vad de tycker. Att ordna parboendet borde inte ta så lång tid, en eller ett par månader ungefär, säger Mona Olsson.

I fjol kompletterades socialtjänstlagen med en ny paragraf där det står att ett par som levt många år tillsammans ska ha rätt att göra det även när den ena personen anses för frisk för ett äldreboende. Mona Olsson säger att kommunen följer lagen och dessutom haft ett liknande upplägg redan innan lagen trädde i kraft.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Jalkner/Adrian Cederqvist