Knutbyfallet: "Rädd att göra fel inför Jesus"

Om inte Åsa Waldau hölls nöjd eller om oro uppstod i kretsen runt henne kunde Jesu återkomst fördröjas.

Så beskriver åklagaren den uppfattning som rådde inom Knutbyförsamlingen.

Rättens prövning av anklagelserna om den bestraffande våldskulturen inom församlingen har inletts – men förhören kommer vara stängda.

14 januari 2020 06:24

Inför en fullsatt och trång rättssal går åklagaren Liselott Herschend igenom vad hon hävdar har hänt inom Filadelfiaförsamlingen i det lilla samhället Knutby, långt efter det att strålkastarljuset riktades mot den i samband med det dramatiska mordfallet 2004. Åklagaren beskriver den tidigare pastorn Åsa Waldaus roll inom församlingen – att hon sågs som Kristi brud.

Det har gett henne en väldigt hög ställning i församlingen, den högsta ställningen, förklarar Liselott Herschend.

Tvätta och städa

Hon berättar hur flera församlingsmedlemmar ska ha tvingats passa upp på Åsa Waldau, med tvätt, städning och matlagning, och hur viktigt det var att hålla henne nöjd. Förekom det oro i kretsen närmast henne kunde det försena eller helt förhindra Jesu återkomst, var bilden inom församlingen, hävdar åklagaren. Över tid har våld eskalerat liksom andra typer av bestraffningar, bland annat kunde man tvingas sova utomhus.

Tron på Gud och att det Åsa och de andra säger är Guds ord gör att man inte vågar säga emot. Det man utsätts för beror på att man själv har gjort fel, förklarar åklagaren.

I dag är Åsa Waldau en av tre tidigare pastorer som står åtalade för brott – i hennes fall rör det sig om misshandel mot sex församlingsmedlemmar. Enligt försvarsadvokaten Ester Andersson Zandvoort förnekar Waldau vissa handlingar, men har svårt att minnas många av händelserna. Hon erkänner dock att våld har förekommit.

Det Åsa kan säga är att det sällan har rört sig om upprepat våld. Det har inte funnits uppsåt att skada, utan snarare att väcka, säger advokaten under sin sakframställan.

"Har varit rädd"

Hon går också in på uppfattningen om Kristi brud.

Åsa förstår i dag att det var den här tron som var fel. Att hon gjorde fel.
Åsa blev rädd för att göra fel inför Jesus. I sin strävan att inte göra fel kom bibelord och händelser i omvärlden att tolkas på ett sätt som Åsa i dag kan förstå är helt felaktiga. Det kom att leda till handgripligheter.

Leif Ericksson företräder en av kvinnorna som ska ha utsatts för misshandel och han säger till TT att hon haft blandade känslor inför rättegången:

Det har varit en väldig anspänning. Hon har varit rädd för den här dagen, och sett fram emot den.

Borde "ventilerats"

Efter denna inledande del med åklagare, advokater och målsägarbiträdenas sakframställningar kommer stora delar av den uppmärksammade förhandlingen, som alla förhör, att vara stängda för allmänheten. Detta för att inte någon ska råka röja de sekretessbelagda identiteterna på tre personer inom målet.

Jag tycker att det är lite synd, för hela den här Knutbykulturen har varit dold, det skulle vara tyst. Så det hade varit bra om det kunnat ventileras öppet, säger Leif Ericksson.

Utöver Waldau åtalas också den tidigare pastorn Peter Gembäck för misshandel och olaga tvång sedan han slagit en församlingsmedlem och tryckt ned honom på marken, gripit tag i hans hår och tvingat honom att krypa. Han erkänner gärningarna.

Den tredje som åtalats är en 49-årige man, också han tidigare pastor, som anklagas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot en då 17-årig flicka. 49-åringen medger att han gjort det åklagaren påstår, men förnekar att det handlat om brottsliga gärningar.

Fakta: Detta har hänt i Knutby

Den 10 januari 2004 hittades pastorn Helge Fossmos hustru dödad i parets bostad i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord respektive mordförsök och en kvinna kallad barnflickan, som utförde gärningarna, fick rättspsykiatrisk vård.

Händelsen ledde till att strålkastarljuset riktades mot den Filadelfiaförsamling som Fossmo tillhört, där också pastorn Åsa Waldau var en ledargestalt. Efterhand framkom uppgifter om gruppens speciella tolkning av Bibeln, där man tytt begreppet Kristi brud som att det var en person – nämligen Åsa Waldau. Hon slutade efter några år som pastor men hade fortsatt en mycket stark ställning.

I september 2017 polisanmälde en av församlingens pastorer, Peter Gembäck, olika händelser som ägt rum under 2010-talet. Det handlade om att Åsa Waldau, och han själv, misshandlat flera församlingsmedlemmar. En förundersökning inleddes som ledde fram till det åtal som nu ska prövas av Uppsala tingsrätt.

I december förra året beslutade Örebro tingsrätt att Helge Fossmos straff ska tidsbestämmas till 26 års fängelse. Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven våren 2021. Barnflickan släpptes 2011.

Församlingen i Knutby lades ned 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Nekham/TT, Marc Skogelin/TT