Kent Karlssons VM-klassiker

Kent Karlsson minns VM 1974 och mötet med värdnationen Västtyskland.
- Jag var i mitt livs form då, säger han.

23 juni 2006 04:00
Världen såg annorlunda ut för 32 år sedan. Tyskland var uppdelat i öst och väst och hamsterliknande polisonger klättrade nerför kinderna på den manliga delen av befolkningen.
Men bollen var rund även på den tiden och Sverige gjorde åtminstone halv succé i VM i Västtyskland 1974. Laget slutade femma totalt efter tredjeplatsen i semifinalgruppen.
Det var där Sverige mötte Västtyskland i en riktig VM-klassiker som slutade med 2-4-förlust.
Åtvidabergs tränare Kent Karlsson har inte kvar polisongerna från förr, men minnet är det inget fel på. Han spelade mittback under hela VM-turneringen och minns särskilt mötet med Beckenbauer, Breitner, Müller och de andra storstjärnorna på Rheinstadion i Düsseldorf den 30 juni 1974.
- Det var fullsatt och regnigt. Framför allt kommer jag självklart ihåg Ralfs mål, att vi fick 1-0 lite överraskande, säger han.

<span class="mr">Åtvidaberg mot Bayern München
</span>Sverige mot Västtyskland på den tiden var i stort sett en kamp mellan Åtvidaberg och Europas ledande klubb Bayern München.
Inte mindre än sex spelare i den svenska startelvan på Rheinstadion hade spelat i Åtvidaberg.
I backlinjen fanns Janne Olsson, Kent Karlsson och Jörgen Augustsson och på topp trion Conny Torstensson, Ralf Edström och Roland Sandberg.
- Det är inte illa. Det är ingen tvekan att det var väldigt speciellt, säger Kent om det lilla samhällets stora inverkan på världsfotbollen.
Vad säger du annars om din insats mot Västtyskland?
- Jag är nöjd, och det gäller hela VM i stort. Från hösten -73 och framåt hade jag i stort sett varit proffs med Åtvidaberg. Jag var i mitt livs form då. Det var nästan att man kände att man kunde göra vad man ville, inga stora tekniska finesser direkt men att stå rätt och ta rätt beslut som försvarare, säger Kent som gjorde 38 A-landskamper mellan 1973 och 1977.

<span class="mr">Stoppade "Der Bomber"
</span>Västtyskland gick fram till 2-1 men Sverige kvitterade genom Roland Sandberg. I den 78:e minuten inträffade VM:s mörkaste stund för Kent Karlsson när Jürgen Grabowski gjorde 3-2.
- Jag tänkte inte så mycket på det då men i efterhand har jag sett bilder på målet. Jag täckte skott och han hade minimal vinkel men bollen lyckades ändå komma precis mellan benen. Det var lite snopet men där ser man hur små marginalerna är.
Han är nöjd med att skyttekungen Gerd Müller fick lämna planen mållös.
- Det var min huvuduppgift att markera honom och det gick bra. Jag mötte Müller fyra gånger på ett år, två gånger med Åtvidaberg och två gånger med landslaget, och han gjorde inte speciellt många mål. För några år sedan fick jag träffa Müller igen, när vi var nere i München på läger med Åtvidaberg. Det var trevligt att hälsa på honom, berättar Kent.

<span class="mr">"Sverige har lyft sig"
</span>Regnmatchen på Rheinstadion har sorterats in i minnenas arkiv under rubriken VM-klassiker. Nu ska blågula spelare med välrakade kinder försöka att toppa insatsen för 32 år sedan.
Kent Karlsson ser fram mot midsommardagens möte i München.
- Det blir naturligtvis tufft men allt kan hända. Tyskland kommer få ett otroligt stöd men har också pressen på sig. Samtidigt har Sverige lyft sig match för match.
- Sen återstår ju att se vad som är rätta laget. Till åtta eller nio elftedelar är startelvan klar och sen får vi se. Är Zlatan frisk eller ska Allbäck spela? Men det är inte mitt bekymmer, säger Kent Karlsson och skrattar.
Nej, Åtvidabergs tränare och VM-back har redan satt sitt dobbmärke på den tyska fotbollskartan.
Rheinstadion, Düsseldorf, 30 juni 1974
VÄSTTYSKLAND-SVERIGE 4-2 (0-1)
Målen: 0-1 (26) Ralf Edström, 1-1 (50) Wolfgang Overath, 2-1 (51) Rainer Bonhof, 2-2 (53) Roland Sandberg, 3-2 (78) Jürgen Grabowski, 4-2 (89) Uli Hoeness (straff).
Västtysklands lag (1-3-3-3): Sepp Maier - Franz Beckenbauer - Berti Vogts, Hans-Georg Schwarzenbeck, Paul Breitner - Uli Hoeness, Rainer Bonhof, Wolfgang Overath - Bernd Hölzenbein (Heinz Flohe 83), Gerd Müller, Dieter Herzog (Jürgen Grabowski 65).
Sveriges lag (4-3-3): Ronnie Hellström - Janne Olsson, Kent Karlsson, Björn Nordqvist, Jörgen Augustsson - Staffan Tapper, Ove Grahn, Bosse Larsson (Inge Ejderstedt 32) - Conny Torstensson, Ralf Edström, Roland Sandberg.
Varning: Ove Grahn.
Domare: Pavel Kasakov, Sovjet.
Publik: 66 500.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh