Karro (S): Vi visste att vi skulle tappa

Socialdemokraterna i Region Östergötland går lite bättre i landstingsvalet än partiet gör på riksnivå. Men det kommer att behövas en hand från den blå sidan, enligt Kaisa Karro (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

10 september 2018 00:49

På Trappan i Norrköping har Socialdemokraterna valvaka och där finns bland annat Kaisa Karro som väntar på ett slutresultat. Rösterna till landstingsvalet räknas sist och när 144 av 275 röster var räknade var Socialdemokraterna det största partiet med 28,9 procent av rösterna men som också innebar en minskning med 7,1 procent.

– Vi visste redan innan vi gick hit att vi skulle tappa överallt men så som läget har sett ut nationellt när vi har varit nere på 23 procent så kan man ändå säga att det resultat som det ser ut att bli med lite över 28 är positivt.

Varför tappar ni?

– Det är en trend som vi har sett de här fyra åren. Sverigedemokraterna har ökat väldigt mycket och då tar de också röster från de stora partierna och då är ju Socialdemokraterna ett av dem.

I skrivande stund är Sverigedemokraterna det tredje största partiet även i Region Östergötland tillsammans med Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Vi Socialdemokrater är beredda att ta ansvar för att bilda en majoritet och vi sträcker ut en hand blocköverskridande precis som vi har gjort tidigare, säger Kaisa Karro. De enda vi inte kan ta i hand med är Sverigedemokraterna.

Först och främst siktar S på att fortsätta regera med hjälp av Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

– Det är ett samarbete som har fungerat väldigt väl men det också viktigt att vi har en stark och stabil majoritet i regionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annica Hesser