Jonas laddar för sista rundan

Nu är det bara sista biten kvar, sedan är Jonas Jacobssons långa tävlingskarriär över.

Efter sitt tionde Paralympics i sommar ställer han undan bössan för gott.

10 december 1915 14:39

Ett möte med mästerskytten från Krokek är alltid intressant. Den här gången sker det en eftermiddag på Eldkvarns gamla stamfik på Bråddgatan.

Jonas rullar in och är snart igång med att montera ihop geväret, medan hans Earl Grey svalnar i koppen.

De flesta delarna har varit med förut.

Jonas skruvar och berättar. Om den röda stocken som ska ersättas i januari, om siktet och om bakkappan och de olika krokarna med alla dess inställningsmöjligheter.

Från i somras är pipan förlängd tre decimeter med en tub som gör att han kan trycka ihop träffbilden.

Från borden intill görs stora ögon när mannen i rullstolen höjer geväret i riktning mot fotografen i soffan mitt emot.

Med sina 17 guld bestämde sig Jonas, efter moget övervägande, för att göra det en gång till – att skjuta ett sista Paralympics och låta karriären ta slut i Rio de Janeiro i sommar.

– Det känns ganska bra, säger han om att se slutet på den oöverträffade tävlingskarriären som han inledde för 35 år sedan.

En stor anledning till att han valde att vara med en gång till är det unga starka skyttelag Sverige har.

– Vi har sju inkvalade, så många har vi inte varit sedan 1996. Det såg mörkt ut efter London, men vi gjorde ett bra rekryteringsarbete. Första Paralympics är alltid det svåraste. Då kan det vara bra för de nya om jag finns där och kan hjälpa till.

Jonas har bäddat för en fortsättning utan honom och någon mer egen OS-satsning kommer det inte att bli.

För fyra år sedan var Jonas nära att komma med till London. Dubbelsatsningen på OS och Paralympics tog mycket energi och tid. Till OS i Rio de Janeiro kan han komma med som coach för den 23-åriga gevärsskytten Lotten Johansson, först för-OS i april.

När bössan är nerpackad övergår Jonas uppmärksamhet till mobiltelefonen. Där väntar han på att skidkyttet ska dra igång i Österrike.

Sveriges främste skidskytt, Fredrik Lindström, coachas av Jonas Jacobsson.

– Förra säsongen gick han från 35:e plats i skyttet till första. Han sköt bäst av alla, berättar Jonas i väntan på första rapporten från skjutvallen i Hochfilzens världscupsprint.

Han berättar att det finns mycket att jobba med i skidskyttarnas träning.

– Jag blev förvånad över hur det såg ut. De sköt på papptavlor och fick köa för att kolla träffarna i kikaren. Inställningen har alltid varit att göra allt jäkligt fort. Då gör man avkall på annat. Gör rätt först, tycker jag.

Där har han tagit strid med den hyllade förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

– Först måste han träffa, få kontroll på skjutningen, därefter kan han dra upp tempot, tycker Jonas som går igenom skyttet med Fredrik efter alla tävlingar.

Den egna träningen har han inte fått upp till önskad nivå än, men det är hög tid att dagligen komma till banan för 50-meters- och luftgevärsskytte.

– Jag är fyra år äldre än inför London och fysiken är inte den samma. Jag kan fortfarande skjuta bra, men har inte samma stabila nivå.

Konkurrenterna jagar och Jonas hjälper dem på vägen. Han har tränat värste konkurrenten Abdulla Al Aryani från Förenade Arabemiraten och han blev även erbjuden att bli förbundskapten där.

– Jag var nere och tittade. De har en fantastisk skytteanläggning där, mitt ute i öknen. Att bli sittande i en sandhög i fyra år, roligare kan man ha det, hehe, så jag tackade nej. Men jag har gjort några punktinsatser där och som utbyte har vi varit där med vårt lag.

Jonas fortsätter med sin framgångsrika taktik att inte visa sig på världscuptävlingar och att ändra på detaljer på bössan. När han byter stock ska han också testa en annan infästning, med två ringar i stället för sex skruvar.

– Jag vet att det kommer att sätta griller i huvudet på vissa och de får gärna fundera.

Fredrik Lindström skjuter fullt i Österrike och Jonas gillar intervallen mellan skotten, som han följer på sin mobil.

– Han måste skjuta fullt i och med att de andra åker så fort, annars är han borta.

Lindström utan bom är ändå 44 sekunder efter täten inför jaktstarten.

Jonas har, genom sitt jobb för Sveriges Olympiska Kommitté, blivit bollplank för andra idrotter inför OS, som kanot och simning.

– Jag hjälper till med inställningen och tänket vid tävlingen. Helheten är jag bra på.

Det egna skjutandet är inte allt längre.

Jonas Jacobsson är redan igång med livet efter Rio.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson