Jeja är scenfärdig igen

- Det är när man inte måste så mycket som man kan utvecklas. Jeja Sundström har prcis haft sabbatsår. I stället för att åka land och rike runt och spela har hon varit på upptäcktsfärd. Jeja Sundström har prcis haft sabbatsår. I stället för att åka land och rike runt och spela har hon varit på upptäcktsfärd.

26 september 2008 00:15

 

- Jag har rest, både utåt och inåt. Och nu känner jag att jag håller på att bli laddad.

 

Jeja berättar att det var när hon fick ett samtal från Härnösands store trubadur Lars T Johansson som gnistan åter tändes. Han frågade om hon ville vara med i Mittrevyns nyårsrevy Scenfärdigt och Jeja tackade ja.

 

- Det ska bli så roligt att jobba ihop med dem. De är så duktiga!

 

Jeja bjuder på fika, kaffe och kakor, i köket på Söder i Stockholm. Själv tar hon svart kaffe med några droppar sötningsmedel från hälsokostbutiken.

 

- Det är en ört som sötar. Mycket bättre än socker, säger hon och berättar att hon just läst en bok om mat och sedan dess är hon mycket noga med vad hon köper.

 

- Jag har blivit en mästare på att hitta varor utan transfetter i butikerna. Det tog ett tag men nu vet jag var de står.

 

Inget fick gå fel
Sabbatsåret var en nödvändighet. Innan hade det gått på ett i ett - alltid ladda om och förbereda sig inför nästa framträdande. Inget fick gå fel och alla måste känna sig glada och nöjda efteråt. Klart det var roligt, säger hon, men alla behöver någon gång tid för sig själv.

 

- Så här, säger hon och gör en kort paus. Jag startade sent med barn och för bara något år sedan flyttade hon hemifrån. Då passade även jag på att flytta.

 

Året därpå bestämde Jeja sig för att inte vara tillgänglig. Under den tiden har hon bland annat hälsat på bekanta i både Norge och Finland. Den inre resan har skett under promenaderna på Söder.

 

Redan 1962 flyttade hon till Stockholm. Ändå svarar hon på frågan om hon är en stockholmare med:

 

- Nej, jag kommer från Storuman!

 

Det var i den lappländska orten det började. Jeja var med i kyrkokören och lärde sig att spela piano.

 

Dialekten sitter kvar, liksom det glada och vänliga leendet. Kanske var det det som avgjorde när hon för första gången var med i talangtävlingen Flugan och gick till final.

 

Ändrad drivkraft
Vad det än var, så gick det bra. Men drivkraften har ändrats under tiden. Från att det bara var kul att vara ute och göra roliga sånger, till att ha något att berätta.

 

- Det kan handla om sånt som fått mig att växa. Då är visan bästa formen.

 

Hur det blir i framtiden vet hon inte. Än så länge sträcker sig planen bara fram till nyårsrevyns slut.

 

- Resten av året vet jag inget om, det är så skönt.

 

Fakta Jeja Sundström
Fullständigt namn: Gertrud Agneta "Jeja" Sundström

 

Aktuell : Fyller 65 år i dag. Firar i Härnösand med Revygänget.

 

Om att bli pensionär: "Hade jag inte vetat om att jag var 65 år skulle jag inte haft en aning om det. Jag är så många åldrar och det är bara åldersbegreppet som begränsar mig."

 

Bor: På Södermalm i Stockholm.

 

Familj: Utflugna dottern Ida, 23 år.

 

På gång: Med nyårsrevyn Scenfärdigt som börjar på nyårsafton i Kramfors Folkets park och pågår till mitten av februari.

 

Karriär i korthet: Telefonist och telegrafexpeditör. Från 1970 trubadur, sångerska och skådespelare. Gjorde bland annat Visor och bockfot med Stefan Demert. Tolkningar av Ulf Peder Olrogs visor. Film och teater; bland annat Spanska flugan på Intiman. Gäster med gester i tv. Turnerat runt i Sverige med eget material.

 

Om att vara artist: "Det är ett yrke, som jag tycker mycket om, men som också är väldigt slitsamt. Det kräver mycket förberedelser, oavsett om jag spelar på ett stampat jordgolv eller i fina salar."

 

Det bästa med att stå på scenen: "Elektriciteten som kan uppstå mellan publiken och mig. Det är öppna spjäll och vad som helst kan hända."

 

Nojor: "Inte nuförtiden. Förr var jag så självkontrollerande och var tvungen att följa vissa riktlinjer. Inget fick gå fel."
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Wreede/TT Spektra