Jan och Caroline blev rika tillsammans

Pengar är inte allt här i livet, men de löser en hel del problem och ger frihet. Det vet Jan och Caroline Bolmeson som systematiskt arbetat sig fram till ekonomiskt oberoende. Vägen dit delar de med sig av i Rika Tillsammans, Sveriges största blogg och podd om privatekonomi.

19 september 2018 10:20

Nej, målet var inte att bli rik även om tanken naturligtvis lockade en fattig student. Caroline Bolmeson träffade sin blivande man Jan i en studentkorridor i Lund när hon pluggade molekylärbiologi och de upptäckte snart att de delade drömmen om det fria livet, om att slippa vara styrda av pengar. Nu driver de bloggen "Rika Tillsammans", där de berättar om sin finansiella resa och delar frikostigt med sig av tips och råd om hur man ta sin privatekonomi till nästa nivå.

Jan har drivit bloggen i tio år och sedan ett år tillbaka arbetar även jag heltid med den och får axla rollen som den som inte vet någonting, säger Caroline med ett skratt.
Jag tyckte nog att det var både svårt och lite trist i början och inte heller i dag tycker jag att det är så kul att prata om räntefonder, men det har blivit ett slags uppvaknande. Jag har som många andra haft lite ångest kring pengar men det har jag inte längre.

Låt pengarna vila

Enligt paret Bolmeson finns det inga enkla vägar till rikedom. Snarare handlar det om flit, systematik och att sitta stilla i båten. En ekvation som kan vara nog så svår i dagens uppskruvade tempo när många hellre jagar bekräftelse på sociala medier än bemödar sig om att öppna det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten.

Nyckeln till en bra ekonomi att är att hålla kolla på in-, och framför allt, utflödet. Vad är det pengarna försvinner till och vill jag ha det så? Lägg undan en del, exempelvis tio procent av inkomsterna till sparande. Det känns inte så mycket, men efter hand blir det en hel del. Sedan behöver man låta pengarna vila – helst länge, säger Caroline.

Har man ambitionen att kunna kalla sig rik krävs däremot fler åtgärder än att stoppa pengarna i madrassen eller på ett sparkonto. Få klarar att spara sig rika, pengarna behöver investeras, det vill säga sättas i arbete. I bloggen rekommenderar paret att investera på börsen i exempelvis indexfonder med låga avgifter över en tioårsperiod. Konsumera ska man göra av avkastningen av investeringen – inte av lönen man får in på arbete – allt enligt principen "baka inte bröd på utsädet".

Förklarar enkelt

Myten att det här med privatekonomi är svårt och komplicerat är enligt Bolmesons planterad av finansbranschen själv. Om det är svårt så måste vi be dem om hjälp, och om de ska hjälpa oss kommer de att tjäna pengar.

Vi har varit noga med att det vi pratar om i vår blogg ska vara tillgängligt. Den erfarenheten vi har haft i kontakt med exempelvis banker är att man måste vara väldigt påläst och insatt innan man ställer frågorna. Jag tror att vi har blivit populära för att vi försöker förklara sådant som är viktigt på ett enkelt sätt, säger Caroline Bolmeson.

Och pengarärviktigt eftersom de skapar möjligheter och löser vissa problem, det är en av firma Bolmesons fasta övertygelser. Även om de hellre pratar om vikten av att skaffa sig ekonomiskt självförtroende och en tillit till att man vet hur pengar fungerar, än delar med sig av tips på snabba klipp. Uppskjuten belöning, det vill säga att avvara lite i dag för att få mer imorgon, är några av ledorden.

Har man ingen plan är man dessutom mer utlämnad till sina känslor, menar Caroline Bolmeson.

Vi bodde kvar i en hyresrätt i tolv år och sparade pengar för vi visste att vi ville köpa hus i ett visst område. Jag hade ett grymt shoppingbehov under den tiden som inte blev tillfredsställt, men i dag är jag glad att jag inte lät känslorna ta över, säger hon.
Tre sätt att tjäna pengar

+ Inkomst från arbete

Det absolut vanligaste sättet att tjäna pengar. De flesta av oss går till jobbet där vi säljer vår tid och problemlösningsförmåga och för det får vi betalt i slutet av månaden.

+ Inkomst från kapital

Här handlar det om att sätta pengarna i arbete exempelvis genom sparande i aktier och fonder, pensionssparande, investeringar i fastigheter eller skog. Investera och konsumera en del av avkastningen.

+ Passiv inkomst

Tricket är att göra jobbet en gång, men få betalt många gånger. Klassiska exempel är böcker, musik och immateriella rättigheter som patent, företag som man äger men inte jobbar i, samt samarbets- och affiliateavtal.

Källa: Rika Tillsammans

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!