Internationellt genombrott för Marie

Paris, Palermo, Miami, Las Vegas, Rom och Florida. Det börjar bli fullt i kalendern för den framgångsrika konstnären, Marie Åkerlund, från Lotorp.

21 september 2015 02:00

– Nu vågar jag äntligen titulera mig själv konstnär på riktigt. Ibland tror jag fortfarande att jag ska bli avslöjad, men jag har hört att det är många som känner så, säger Marie och skrattar.

Nu är det nog ingen fara. Maries konstnärskap har nått långt utanför Sveriges gränser och framgångarna avlöser varandra.

Efter utställningar på Manhattan hösten 2014 och i New York under våren 2015 har förfrågningarna duggat tätt om nya engagemang.

Fem av Maries tavlor är skickade till ett galleri i Österrike. Därifrån ska de fördelas till en utställning i Paris och en i Palermo.

– Själv åker jag till Paris och den utställningen som startar där den 21 oktober. I Palermo får mina tavlor tala för sig själva, förklarar den 49-åriga konstnären.

I Paris handlar det om en utställning i ett av världens mest kända konstmuseum, Louvren, där bland annat Mona Lisa hänger.

– Ja, men det är inte i själva Louvren, utan i ett så kallat komplex i närheten av Louvren, förtydligar Marie.

Tavlorna som ställs ut handlar om de speciella änglarna som är Maries kännetecken, men där finns också annat material.

– Ja, jag vill inte bli fastlåst och behöva måla samma saker hela tiden. Det finns en del tavlor med mänskliga motiv och just nu har jag gjort en tavla med mycket färg.

Bland alla andra alster i Maries ateljé i huset i Lotorp sticker den färgrika akryltavlan med blommorna ut, det är tydlig ”Avatarkänsla” över den.

– Den gick snabbt att måla, på ett par timmar, berättar hon.

Färgtavlan passar säkert i Miami där Marie är inbjuden att vara med på en utställning i början av december. Åtagandet i Miami krockar med en prisceremoni i Rom, där Marie ska hämta ett pris, en kopia på Michelangelos verk ”Moses”.

– Det var en gallerist som jag arbetar med som nominerade mig till en tävling som jag vann. Mycket mer än så vet jag inte.

Nästan allting som Marie målar har något mystiskt över sig.

– Det har bara blivit så. Jag målar på ren inspiration. Just nu går motiven med änglarna väldigt bra i Schweiz. Varför vet jag inte.

Framgångarna mäts också i att fler och fler spekulanter vill köpa originalmålningar.

– Vilket förstås är roligt och ger mer pengar. Men ibland är det också svårt att skiljas från målningar som betyder mycket för mig, säger Marie.

Nästa vår är också redan inbokad till utställningar. I mars blir det Las Vegas plus även en utställning i Florida under våren 2016.

– Självklart borde jag åka på alla utställningar jag blir inbjuden till, annars kommer jag att ångra mig. Jag måste bara få tag i en duktig psykolog och få ordning på min flygrädsla, berättar Marie.

Det kan nog vara en bra idé när framgångarna utomlands avlöser varandra i en allt högre fart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!