Intelligent dosa för mediciner

Motalaföretagarna Mats Erikssons och Ingemar Hägerbros nya uppfinning Careousel GSM gör det nästan omöjligt för en patient att glömma att ta sin medicin. Skulle det ändå ske skickar dosan ett sms till en anhörig.

26 mars 2009 00:22
Mats Eriksson berättar om sin mor som blev sjuk för några år sedan och behövde äta medicin regelbundet. Hon fick en dosett, men klarade inte av att använda den.

 

- Det hände att hon hällde ut tabletterna och åt upp allihop på en gång, säger han.

 

Tillsammans med ar-
betskamraten Mats Eriksson spånade Ingemar efter en bättre lösning. De uppfann en medicindosa som matade fram rätt antal tabletter på rätt klockslag varje dag. Därmed eliminerades risken att ta för liten eller för stor
dos.

 

Nu har de tagit dosan till ytterligare en nivå. Om patienten glömmer att ta tabletterna skickas, genom en inbyggd mobiltelefonmodul, ett sms till en anhörig eller till någon vårdpersonal. Till exempel: "Märta har inte tagit medicinen".

 

Dosan har 28 fack och programmeras med klockslag genom några knapptryckningar direkt på dosan, eller i en dator som kopplas via USB-kabel. Dosan larmar sedan ljudligt när det är dags att ta tabletterna. Den tystnar inte förrän den vänds upp och ned.

 

- Det här är lösningen för äldre personer eller patienter med demensproblematik som ofta glömmer om de har tagit sin medicin eller inte, säger Ingemar Hägerbro.

 

Till den nya dosan finns dessutom en engångskasett som kan fyllas på av apoteket eller av patienten själv, samt en liten ställning med vippfunktion för patienter som har svårt att greppa dosan.

 

I dagarna flyttar Mats Eriksson och Ingemar Hägerbro sitt företag PharmaCell till nya lokaler intill Skolgårda skola i Motala.

 

Mats är pensionär och Ingemar har nyligen sagt upp sig från sitt jobb på Saab Underwater System för att helt ägna sig åt företaget.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!