Ingen fiberutbyggnad i höst

Det blev tvärstopp. Fiberutbyggnaden i norra Finspång skulle vara igång i höst. Nu är det osäkert när den kan starta.

22 juli 2019 09:00

Finspång Fiber AB gjorde i januari en ansökan till länsstyrelsen om bidrag till den fortsatta utbyggnaden.

– För ett par veckor sedan fick vi beskedet att det inte finns pengar för hela området, säger Magnus Koski, projektledare i Finspång Fiber.

Den utbyggnad det handlar om är Finspång norr om riskväg 51, både stamnät och anslutning till enskilda kunder. Ett projekt på cirka 85 miljoner kronor. Orter som berörs är bland annat Byle, Skedevi, Brenäs, Regna, Igelfors, Rejmyre, Grytgöl, Ljusfallshammar, Hällestad, Sonstorp och Lotorp.

– Vi fick veta att det finns 18 miljoner att söka och vi rekommenderas att anpassa ansökan till hur mycket pengar det finns. Vi är sju–åtta projekt i länet som söker de här pengarna.

I höst tar regeringen beslut om mer pengar inför våren 2020. Tidigare har 2020 varit slutdatum för när fiberutbyggnaden ska vara klar. Nu är det årtalet framflyttat till 2025.

– Men vi kommer inte att ge upp, utan arbeta för att hela det här området ska få fibernät, säger Magnus Koski.

– Vi har gått ut med den här informationen till våra kunder och uppmanar dem till att göra en intresseanmälan. Responsen har varit mycket bra.

Magnus Koski betonar det flera gånger. Att det är viktigt för dem att få in intresseanmälningar för att kunna påvisa behovet.

Till den sista augusti ska en ny ansökan göras från Finspång Fiber.

– Få vi en hög intressegrad ökar våra chanser att få bidrag. Men nu kommer vi inte att kunna jobba för hela området på en gång utan måste dela in det i etapper. Av de cirka tusen kunder som finns i området kanske 400–500 kan komma med i första etappen.

Vilka områden det blir avgörs av var intresset är störst.

Boven i dramat är regeringen anser Magnus Koski. De går ut med krav på att fiberutbyggnaden ska skyndas på, men ger inga pengar. Det har de fått kritik för från bland annat Stadsnätsföreningen.

– I våras gav de 100 plus 100 miljoner extra för hela landet, men det är inte mycket när bara vårt projekt kostar 85 miljoner kronor, säger Magnus Koski.

Den andra partnern i fiberutbyggnaden i kommunen är kommunala Finet AB. De är också engagerade i den norra kommundelen.

– Vi bygger stamnät mellan Hävla och Igelfors och är klara med 60 till 70 procent och ska närmast över Regnaren, säger Jakob Möller, projektledare.

– Det som ligger närmast är annars söder om 51:an, Gomma, Erstorp-Falla och vägen mot Vånga, fortsätter han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Börje Gavér