Miljonmutor skakar Kriminalvården

En muthärva för minst en miljon kronor nystas upp i Kriminalvården. Härvan är den mest omfattande som den ansvariga åklagaren känner till i statsförvaltningen och gäller affärer vid byggen av nya anstalter.

28 maj 2010 03:03

Mutmisstankarna, som skakar Kriminalvården och upprör justitieministern, gäller en tidigare hög chef hos myndigheten, skriver Dagens Nyheter. Han häktades för en vecka sedan av Norrköpings tingsrätt, men fick lämna häktet på torsdagen. Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption förklarar det med att mannen inte längre kan undanröja bevis.

Mannen är dock fortfarande misstänkt och Stetler hävdar i DN att misstankarna stärkts av utredningen.

Vid häktningen hette det att han är på sannolika skäl misstänkt för grovt mutbrott i tre fall under de senaste fyra åren. Men åklagaren gick då inte in på omfattningen eller för vilket ändamål.

Nu säger Gunnar Stetler att mutorna gäller affärer vid byggande av anstalter i Haparanda, Östersund och Härnösand. Men exakt varför de ska ha betalats ut berättar han fortfarande inte.

En företagare som misstänks vara indragen i härvan har också släppts.

Riksrevisionen kritiserade Kriminalvården 2007 för hur den sköter sin upphandling, en kritik som justitieminister Beatrice Ask instämmer i.

Ask beställde i november en revisionsrapport. När rapporten kom ifrågasatte den Kriminalvårdens kostnadskontroll och visade avtal som regeringen inte godkänt, säger hon.

Justitieministern överlämnade rapporten till Riksrevisionen som sände ärendet vidare till åklagare efter att ha gjort en egen utredning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT