Hon hyllar sina kollegor i sjukvården

I sociala medier hyllas personalen i den östgötska sjukvården. Bland annat av Nationella Föreningen för Specialistsjuksköterskor i Kirurgisk vård som passar på att skicka ett budskap till sjukvårdspolitikerna.

13 juni 2019 06:00

"Stolta." "Imponerande". "Region Östergötland visar styrkan när det väl gäller." Det är några av de glada hejarop som ges till ledningssjuksköterskor, ledningsläkare, koordinatorer, sjuksköterskor och alla andra som jobbar i sjukvården. Och som visar att kompetens är viktigt när katastrofen inträffar. En av dem som uppmärksammat sina kollegor på Facebook är Karolina Härle, avancerad specialistsjuksköterska på KAVA på US i Linköping. Hon är även vice ordförande sedan tre år i Nationella Föreningen för Specialistsjuksköterskor i Kirurgisk vård.

– Det är helt fantastiskt hur bra det fungerade. Hade det här varit bara hyrsjuksköterskor eller hänt nattetid då inte samma resurser hade funnits så hade scenariot kunnat se helt annorlunda ut.

Hon är glad över att det finns lång erfarenhet på sin vårdavdelning, hur alla ställer upp och hur det “kickar igång” vid en så stor händelse.

Nu hoppas hon att det här blir en påminnelse till sjukvårdspolitikerna i Region Östergötland hur viktigt det är att behålla specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor med lång erfarenhet.

– Det finns avdelningar i det här landet som till stor del drivs av hyrpersonal med kort erfarenhet som tjänar nästan dubbelt så mycket som en fast anställd sjuksköterska. Men man fixar inte sådant här på samma sätt. Det måste finnas ett teamarbete och ett extra engagemang så att man räddar läget.

Nationella Föreningen för Specialistsjuksköterskor i Kirurgisk vård har vuxit sedan starten 2011 från 20 till 250 medlemmar i Sverige. Från början var det en professionsförening som skulle ta fram en kompetensbeskrivning för yrkesgruppen.

– I dag så riktar vi oss mycket mer mot den kirurgiska vården för patienten. Vi vill verka för att ha en god och patientsäker, kvalitativ kirurgisk vård.

Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, skickar en eloge till den östgötska sjukvårdspersonalen för sina insatser i fredags.

Ger ni rätt förutsättningar för att sjukvården ska klara sådana lägen?

– Region Östergötland är duktiga på att rekrytera men vi kan absolut bli bättre på att behålla personal och framför allt credda erfaren personal. I vår budget skriver vi en del om lojalitetsprogram för att behålla personal som jobbat länge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annica Hesser