Högakustenbron fortsatt stängd

Stormen Jan har bedarrat men viner fortfarande hårt i fjällkedjan. SMHI har klass 1-varningar utfärdade och Högakustenbron hålls fortsatt stängd.

11 januari 2019 02:17

Vid lunchtid stängdes bron norr om Härnösand av för trafik på grund av de kraftiga vindarna. Beskedet under fredagskvällen är att den kan öppnas först vid midnatt.

Det är också en prognos så det kan förlängas, säger Jesper Andersson vid Trafikverket.

E10 mellan Björkliden och Riksgränsen är avstängd till på lördag klockan 06 och likaså väg 95. Väg 336 vid Åre mot norska gränsen har även den fått stängas.

Luttrade

Länsstyrelsen i Västerbotten uppmanade invånarna att samla ihop det nödvändigaste och inte ge sig ut i onödan. Man bör också vara beredd på strömavbrott, tappa upp dricksvatten, samt köpa värmeljus och batterier.

I grunden handlar det om att se över sin beredskap hemma, säger Tobias Vintheimer, beredskapstjänsteman på länsstyrelsen i Västerbotten, till TT.

Lasse Rydstedt, räddningschef i beredskap i Vilhelmina, Dorotea och Åsele, berättar att invånarna är vana vid att hantera den här typen av väder.

Får man bara varningarna i tid så kan folk förbereda sig, säger han.

Tåg inställt

Både bussar och tåg i de västra delarna av stormområdet i norra Sverige ställdes in i förväg.

Vi förekom stormen och ställde in tågen mellan Kiruna och Narvik och mellan Östersund och Duved. Vi informerade våra kunder redan i går (torsdags), säger Pernilla Johansson på SJ:s presstjänst.

SMHI varnar fortfarande för mycket hård vind och nederbörd i Jämtlandsfjällen, södra och norra Lapplandsfjällen. Under lördagen väntas vindarna dock lugna ned sig.

Men det kan fortsätta blåsa i norra Lapplandsfjällen även under lördagen, där det dröjer kvar som längst, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Svenska turistföreningen, som driver flera fjällstationer i det stormdrabbade området, uppger att verksamheten inte har påverkats nämnvärt eftersom de flesta stationer har stängt för säsongen.

Fakta: Varningsklasser

Varning klass 1: Besvärligt väder.

Innebär vissa risker för allmänheten och störningar i en del samhällsfunktioner. Hit hör exempelvis snöfall (minst 5 millimeter inom sex timmar), plötslig ishalka, stora regnmängder (minst 35 millimeter inom 12 timmar) eller kraftig åska.

Varning klass 2: Mycket besvärligt väder.

Kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Hit hör bland annat stormbyar (vindhastighet från 25 meter per sekund) och mycket stora regnmängder (minst 70 millimeter inom 24 timmar) och mycket kraftig åska.

Varning klass 3: Extremt väder

Kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Till denna kategori hör stormbyar (vindbyar på minst 30 meter per sekund) och orkanbyar (minst 33 meter/sekund).

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Martinsson/TT, Johanna Cederblad/TT, Niklas Svahn/TT