Hemtvättad bil stor miljöbov

Tro det eller ej, men du befinner dig mitt i den stora biltvättarhelgen. Initiativet startades 2014 för att förmå svenska bilägare att vara snälla mot miljön när de tvättar sina bilar.

23 april 2017 10:40

Visst sparar man pengar, men giftiga föroreningar sköljs rakt ut i miljön. Att tvätta bilen hemma på gatan är ett miljöfarligt alternativ som branschorganisationen Svenskt vatten vill stävja genom ett initiativ som de kallar "Stora biltvättarhelgen".

Vi vill lära svenska folket att det spelar roll hur vi tvättar våra bilar och att naturen inte kan värja sig för de gifter som vi släpper ut. Det förorenade vattnet är helt enkelt inte bra för djur, växter, dricksvattnet eller för bad i sjöar och hav, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svensk vatten, till SVT Nyheter i Jönköping.

I Sverige finns runt 4,7 miljoner bilar, som enligt Svenskt vatten tvättas sammanlagt 30 miljoner gånger per år. Två av tre biltvättar sker på gatan, vilket medför att ämnen som olja, tungmetaller och rester av asfalt rinner ut i vattendrag, sjöar och hav.

På många bensinstationer finns biltvättar där vattnet samlas upp istället för att hamna i dagvattenbrunnar. Enligt Anders Finnson kan den som inte vill betala för en biltvätt med fördel ställa sin bil på en gräsmatta, ett alternativ som i alla fall är bättre än gatan.

Då filtreras smutsen i jordlagren och rinner inte ut i närmsta vattendrag. Det är ett rimligt bra alternativ, säger han till SVT.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT