Här säljs husen utan mäklare

Att sälja huset på glesbygden kan bli onödigt dyrt om man anlitar mäklare. Därför är det många som väljer att göra det själv – eller rentav tvingas till det när mäklaren nobbar.

I Jämtland säljer fler än var fjärde privat.

8 mars 2020 08:37

Mäklarfirmorna dominerar i bostadsförsäljningarna. I 92 procent av alla småhusaffärerna under förra året förmedlades bostaden av en fastighetsmäklare, visar ny statistik från analysföretaget Värderingsdata.

Trots att det i vissa perioder har varit kraftig kritik mot mäklarna och branschen ser vi att många gärna tar hjälp av mäklare när de säljer sin bostad, säger Niklas Stenwreth, analyschef på Värderingsdata.

Ovanligt i storstäder

Att sälja sin bostad privat är ovanligt. Åtminstone i storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg, där prisbilden tenderar att vara betydligt högre.

De få affärer som görs är i stort sett affärer vid separationer, dödsbon, affärer inom familjer och så vidare, säger Rickard Engström, forskare inom fastighetsmäkleri och konsumentskydd vid KTH.

På glesbygden är det betydligt vanligare, vilket har sina förklarliga skäl.

I vissa områden kan husen kosta så lite som 100 000-200 000 kronor, vilket innebär att säljaren kan få betala upp till 40 000 kronor i arvode. Då är det mer attraktivt att förmedla bostaden själv, förklarar han.

Bilden bekräftas av Malin Nyström som är mäklare i Arvidsjaur.

I vår region, Norrlands inland, är det många som gör släktköp privat. När föräldrarna blivit gamla tar barnen över gården och föräldrahemmet. Jag tror också att det på små orter säljs hus till vänner och vänners vänner. Alla känner alla på något sätt och att hitta en köpare är inte svårt.

Tvingas sälja själva

Christina Marktin, som är mäklare på Länsförsäkringar i Jämtland, får ofta tacka nej till försäljningar.

För Jämtlands del handlar det om glesbygd, långa avstånd och ibland låga köpeskillingar. Vi måste tyvärr hänvisa säljare varje vecka att sälja själva då vi inte har möjlighet att åka exempelvis 20 mil enkel resa för att visa bostaden, säger hon.

Att vissa tvingas sälja själva för att mäklaren inte kan hjälpa dem är i vissa fall ett problem, säger hon.

Ibland känner man att man skulle vilja hjälpa till fastän man inte kan, och det händer att vi får kritik för att vi inte hjälper folk i glesbygd. Vi försöker göra det så gott vi kan, och brukar tipsa om hur de kan gå till väga för att sälja själv, säger Christina Marktin.

I Västerbotten är det också vanligt med självsäljare, men det finns stora kontraster.

I fjällkedjan kan det vara höga priser på stugorna och där är det ovanligt att man säljer privat, men däremot i centralorterna i våra kommuner är prisbilderna väldigt låga, vilket gör att man inte tycker att det är riktigt värt att betala ett mäklararvode, säger Lollo Vedbring, mäklare vid Svensk Fastighetsförmedling i Storuman.

Krångligare och dyrare

Att andelen privatsäljare totalt sett minskat de senaste åren kan förklaras av flera orsaker, menar Rickard Engström. Bland annat är det krångligt – och dessutom dyrare att sälja själv.

Privatsäljaren kan inte heller annonsera på den populära bostadssajten Hemnet, och har på så sätt svårt att hitta köpare.

Som självsäljare är det så otroligt mycket saker man måste köpa, fotograf, köpa in annonseringstjänsten, någon som kan hantera kontraktet och hjälpa till vid tillträdet. Skulle man köpa in alla de tjänsterna själv blir det dyrt.

Mäklaren fungerar som en form av grossist som köper tjänsterna. Och jämfört med andra länder är mäklare i Sverige relativt billiga att anlita, förklarar han.

Dessutom är det få köpare som är villiga att köpa ett hus av en privatperson, särskilt om det rör sig om höga belopp. De flesta känner sig tryggare om en mäklare är med i bilden, menar Rickard Engström.

Om det är en bostad som kostar 5 miljoner ska det mycket till för att en köpare ska vilja betala så mycket pengar till en privatperson. En procentsats på omkring 1 procent är man beredd att ta.
Fakta: Här säljs flest hus utan mäklare

Län Andel privatsäljare

Jämtland 26 procent

Västerbotten 21 procent

Västernorrland 20 procent

Norrbotten 19 procent

Kronoberg 13 procent

Statistiken bygger på 72 000 officiellt genomförda affärer, och har rensats från husaffärer genomförda mellan familjemedlemmar.

Källa: Värderingsdata


Fakta: Här dominerar mäklaren

Län Andel mäklare

Stockholm 97 procent

Uppsala 96 procent

Södermanland 96 procent

Östergötland 95 procent

Jönköping 94 procent

Källa: Värderingsdata

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fanny Hällegårdh/TT