Här är Östergötlands bästa rastplats

250 rastplatser var under lupp. 21 vann – en av dem är Herrbeta på E4 mellan Linköping och Norrköping.

11 juni 2019 14:33

När vi får tag i Sussie Pettersson, som tillsammans med barndomskompisen Maria Thyberg driver rastplatsen i Herrbeta, så känner hon inte till utnämningen.

– Oj, har vi vunnit! Vad spännande, säger hon.

Det är vägombud från riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen) som utsett den bästa rastplatsen i varje län utifrån kriterier som tillgänglighet, utrustning, funktionalitet och skötsel.

Under 2018 bedömdes cirka 250 rastplatser runt om i Sverige.

– Rastplatserna har stor betydelse för trafiksäkerheten. Under långa resor är det viktigt att kunna ta pauser för att vila. En trött förare är lika farlig som en onykter förare, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på M Sverige, i ett pressmeddelande.

I sin granskning av rastplatserna har vägombuden bland annat bedömt parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning. Skötseln, städningen och hygien på rastplatserna har också granskats.

– Vi har jobbat hårt med de här bitarna i tio år. Det är hårt tryck när vi har många besökare och det känns skönt att vi klarade av det under bedömningen, säger Sussie Pettersson.

– Det är först och främst tack vare vår personal. Har man bra personal så blir allt lättare, fortsätter hon.

De bästa rastplatserna i varje län kommer nu att få en skylt uppsatt med texten ”Länets bästa rastplats”.

– Det här måste vi givetvis fira, säger Sussie Pettersson.

Det är Svevia Drit i Linköping som sköter rastplatserna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen