Häktad för skott kan kopplas till Hells Angels

Den 29-årige man som sitter häktad misstänkt för skjutningen mot en 19-åring i Hageby har, enligt uppgifter till NT, kopplingar till Hells Angels-sfären.

8 november 2015 02:00

Enligt uppgifter till NT är 29-åringen fullvärdig medlem i det kriminella nätverket Red & White Crew, som är en supporterklubb till Hells Angels. Men officiellt vill ingen säga det.

– Jag säger ingenting på grund av förundersökningssekretessen i ärendet, säger Ronald Malmqvist, chef för polisens underrättelsesektion i Östergötland.

Andra poliskällor säger att de kriminella rör sig mellan de olika gängen och att det därför är svårt att säga i vilket läger 29-åringen hör hemma.

Det är inte ovanligt att medlemmar i supporterklubben utför brott på uppdrag av Hells Angels, vilket skedde när flera Red & White Crew-medlemmar grovt misshandlade en före detta Outlaws-medlem på Lunt­gatan i Norrköping med diverse tillhyggen i slutet av oktober förra hösten.

Vad somegentligen hände på Timmermansgatan i Hageby klockan 02.50 natten till den 19 oktober, då en kriminellt belastad 19-åring sköts och allvarligt skadades, är fortfarande oklart. Varken polis eller åklagare vill diskutera vad motivet kan ha varit.

Tidigare är 29-åringen, som utpekas som skytten, dömd till dagsböter för narkotikabrott och även i september i år åtalades han för flera ringa narkotikabrott sedan han använt amfetamin, MDMA och cannabis vid flera tillfällen. Han har även åtalats för rattfylleri och olovlig körning, eftersom han kört bil narkotikapåverkad.

Även om polis och åklagare inte vill lämna så många uppgifter om skjutningen och sprängningen på Lida­leden den 11 oktober, där den skjutne 19-åring troligen också var måltavla eller skulle varnas, står det klart att det handlar om gängbrottslighet. Inte minst det faktum att 19-åringen vid beskjutningen bar skyddsväst, vilket kan ha räddat hans liv.

NT:s källorsäger att såväl skjutningen som sprängningen bottnar i att 19-åringen, som umgåtts eller kanske till och med varit medlem i Red & White Crew, lagt sig i något som han inte borde ha gjort och därför hamnat i onåd hos det kriminella nätverket.

Vid beskjutningen fick han allvarliga skador och fördes till Vrinnevisjukhuset, där han opererades.

Efter skjutningen anhölls tre män i sin utevaro för inblandning i mordförsöket. Två av dem greps direkt, liksom en 29-årig kvinna som var misstänkt för skyddande av brottsling. Hon släpptes senare på fri fot, medan männen häktades. De släpptes dock fyra dagar senare.

Den tredje mannen, 29-åringen som har kopplingar till Red & White Crew, greps och anhölls först en vecka efter att han anhållits i sin utevaro. Gripandet skedde på annan ort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!