Göran Gabrielsson och Public Service är roligast i radion

-Jättekul, vi har skrivit kontrakt om minst 25 nya radioprogram.
Så berättade Göran Gabrielsson när vi träffades i april 2001. Häromdagen var det dags för ett nytt möte men då var anledningen en helt annan.

26 mars 2003 04:00
-Public Service fick pris som Årets underhållning när pristagarna till Stora Radiopriset 2003 presenterades häromdagen, förklarar Göran Gabrielsson över en grekisk sallad på serveringen i Lindö.
Sedan april 2001 har de 25 programmen blivit till ett hundratal program. Något som man verkligen inte räknade med vid starten
-Vi ser för närvarande inget slut på serien, fortsätter Göran. Kontrakt har skrivits fram till nyår 2003.
Programmet det handlar om är Public Service, radiosatir i Godmorgon världen som sänds i P1 och där Görans imitationskonst firar stora triumfer. Ett program som nu även skall sändas i P4
<br><span class=MR>Ett framtidsnamn</span>
Det kräver att han hela tiden plockar fram nya gubbar hela tiden.
-Det sätter press på tillvaron men är samtidigt mycket utvecklande, säger Göran som jobbar mycket tillsammans med Rakel Mohlin.
-Mycket duktig, ett framtidsnamn i den här branschen, försäkrar Göran som tycker det känns mycket bra att det här programmet nu uppmärksammas på det här viset
-Tidigare har det hänt att vi belönats med tårta när lyssnarsiffrorna ökat. Men det här är förstås någonting helt annat.
Mattias Konnebäck, Kajsa Ingemarsson, Erik Blix, Göran Gabrielsson och Rachel Mohlin ingår i Public Service.
<br><span class=MR>Årets underhållning</span>
Det stora radiopriset delas ut varje år. Det är tio olika rubriker som till exempel Årets hederspris, Kersti Adams-Ray, Årets personlighet, Täppas Fogelberg, Årets intervju, Mia Blomgren, Sveriges Radio P1, Årets morgonprogram, Sveriges Radio P1 och Årets musikprogram P3 Rock, Håkan Persson, Sveriges Radio P3.
Göran Gabrielsson och hans gäng var nominerades i klassen Årets underhållning.
-I den klassen var programmen Clownen luktar bensin (SR P3), Public Service, (SR P1) och Så funkar det (SR Malmö) nominerade, förklarar Göran.
Juryn bestod av Amanda Rydman, programledare SR P3, Anna-Charlotta Gunnarsson, programledare UR, pristagare 2002, Marcus Önnestam, Radio Intelligence, pristagare 2002, Martin Vårdstedt, chefredaktör Resumé, Staffan Mattson, medierådgivare Bizkit/Audumbla och Ulf Elfving, programledare och pristagare 2002.
<br><span class=MR>Juryns motivering</span>
Och så här motiverade juryn sitt beslut:
"När den svenska satiren får sätta tänderna i ett år som 2002, gnistrar det i etern och vi får besked om vad som verkligen hände. Det behövs satir i radion för att sanningen skall fram".
Att göra så många program har ställt stora krav på Göran Gabrielsson.
-Jag har plockat fram ett tjugotal nya gubbar under den här perioden och det har kännts både inspirerande och jobbigt.
Göran har inte så många "gummor" på repertoaren.
-Det är Margareta Winberg (relativt ny), Marit Paulsen och Birgitta Dahl, säger Göran Gabrielsson som till sommaren också ska jobba fram tre-fyra program med EMU anslutning i samband med EU-valet.
-Förra året var det om riksdagsvalet. Det här blir någonting helt annat.
Göran Gabrielsson saknar inte arbetsuppgifter.
-Radion är för närvarande min stora grej men visst finns det annorlunda funderingar inför framtiden, säger Göran som skall göra TV den 25 april det är Go Kväll som sänds från Norrköping.
<br><span class=MR>Vårtal - ett hedersuppdrag</span>
-Dessutom håller jag på att ladda inför talet till våren i Folkparken på Valborgsmässoafton. Det känns verkligen mycket inspirerande och hedrande att få vårtala till Norrköpingsborna, säger Göran som kanske tar hjälp av några av sina "gubbar" i vårtalet.
-Inte omöjligt, säger han och försöker se hemlighetsfull ut.
Göran är en man full av överraskningar och nu har han lyckats överraska Sveriges radiolyssnare.
-Vad jag förstår så räknar man med att det tar två år att jobba in ett radioprogram. Tydligen har vi sprängt den tidtabellen med Godmorgon världen.


Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!