Under våren har polisen sett en ökning av ungdomar som rör sig i gängkretsar. De som bedöms vara i riskzonen är mellan 13 och 23 år och kända sedan tidigare. De har ofta problem i skolan och testar sig fram på jakt efter en identitet och en grupptillhörighet.
– De dras till snacket om att man står upp för varandra i gänget. Men den lojaliteten finns bara så länge de andra har nytta av den, säger Lars Eriksson.
Utnyttjar unga
I gängens värvningsprocesser riktar de ofta in sig på ett område eller en skola. Ungdomarna hamnar i utkanten av gängen och får sedan värva nya unga. Väl inne i gängen är det svårt att ta sig ut.
– Det här har kanske funnits i någon form tidigare, men det har aldrig varit så här tydligt för oss, säger Lars Eriksson.
– Gängen utnyttjar ungdomarnas svagheter och osäkerhet för att tjäna pengar, säger polisassistent Emelie Lagervall, som jobbar med ungdomar på fältet.
Även utomstående påverkas av utvecklingen. Många är rädda för att bli utsatta och vågar inte prata med polisen.
Gängmedlemmarnas närvaro i utelivet skrämmer också och polisen vittnar om ungdomar som drar sig för att gå ut på krogen – i rädsla för vilka de ska träffa på.

Läs mer i tisdagens NT!