Fortsatta bränder i Australien

Sydöstra Australien fortsätter att lida under hotet av bränder. Lägre temperaturer hjälper räddningstjänsten, som samtidigt varnar för värre förhållanden under den kommande veckan.

16 november 2019 04:09

När delstaten New South Wales vaknade på lördagen låg rökdiset på nytt tungt över Sydney. 59 bränder härjade i delstaten, varav 13 inte var under kontroll. Längre norrut, i Queensland, brann sex bränder.

Något svalare temperaturer under helgen underlättar för räddningstjänsten, och varningarna om nya bränder nedgraderades. Räddningstjänsten flaggar dock för att det kan vara högst tillfälligt.

En av de större bränderna härjar i Gospers Mountain-området, tio mil nordväst om Sydney. Där hade tidigt på lördagsmorgonen 100 000 hektar skog och mark brunnit och sex hus förstörts av lågorna.

Bränner av mark

Räddningstjänsten RFS tror sig inte få kontroll över branden innan förhållandena förvärras, men risken för spridning anses inte vara överhängande. För att få bukt med spridningsrisken bränns mark av för att undervegetationen ska brinna upp under kontrollerade former.

"Det är viktigt arbete som görs inför nästa veckas värre förhållanden", uppger RFS i ett uttalande.

Störst fara för nya bränder löper de norra delarna av New South Wales och södra Queensland. Där ligger temperaturen kvar på runt 35 grader och nya starka vindar är på väg.

Det är lite som (filmen) "Måndag hela veckan". Ännu en gång har vi allvarlig brandfara över ett sådant stort område som vi måste ta hand om. När förhållandena bli värre i eftermiddag kommer nya hem att hotas. samhällena måste vara fortsatt alerta och hålla utkik, säger brandchefen Ben Shepherd enligt SBS News.

Skulle skydda cannabisodling

Flera personer har anhållits anklagade för att ha anlagt bränder. Den senaste av dem är en 51-årig man som tros ligga bakom en brand i Ebor, knappt 60 mil norr om Sydney. Hans motiv anges vara att skydda sin egen odling av cannabis, uppger ABC News.

Vi vet att allt fler har dömts för att ha anlagt bränder, så förhoppningsvis kommer den här mannen att få det högsta möjliga straffet för brottet, för vi vet att bränder i den här naturen just nu tyvärr kan förstöra liv och bostäder, säger Ben Shepherd till nyhetsbolaget.

Sammanlagt har över 1,2 miljoner hektar mark brunnit i New South Wales sedan brandsäsongen inleddes i slutet av augusti. Fyra personer har mist sina liv i samband med bränderna den senaste veckan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!