"Försvinnanden" inför val i Gambia

Ett halvår före presidentvalet i Gambia hårdnar greppet om opposition och medier. Gambier talar om ett angiverisystem där de som kritiserar den sittande presidenten riskerar att försvinna.

23 juli 2016 13:32

Sista gången Benny Ek-Williamsson var i Gambia var i april. Sedan han börjat prata offentligt om vad som händer där kan han inte längre åka tillbaka, berättar han.

Jag har blivit hotad. Det är svårt att bedöma hoten, men alla jag känner som bor där säger att jag inte kan sätta min fot i landet nu. Då skulle jag försvinna.

Benny Ek-Williamsson är svensk men uppvuxen i Gambia. Han berättar att även utlandsgambier är rädda för att kritisera Yahya Jammeh, presidenten som sedan 20 år styr med järnhand.

Det är ett angiverisystem som liknar CeauÈescus Rumänien.

Politisk flykting

Jainaba Bah kom som flykting till Sverige på 80-talet. Hon kände president Jammeh som ung och trodde att det skulle bli bättre efter att han tog makten i en oblodig kupp 1994. Men så blev det inte. I dag är hon aktiv i liberala oppositionspartiet Förenade demokratiska partiet (UDP). Inte heller hon vågar resa tillbaka.

Hon berättar om ett fotomontage som cirkulerat på internet, där presidenten hade en pistol på sitt ansikte.

En journalist delade bilden och nu har de gripit och torterat honom.

Inför valet i december har pressen ökat. I våras grep och misshandlade polis ett tiotal medlemmar i UDP, inklusive partiledaren Ousainou Darboe. En av de gripna, aktivisten Solo Sandeng, avled i häktet och hade först torterats enligt Amnesty International.

Ban "kan dra åt helvete"

Både FN och Amnesty har krävt att Sandengs död ska utredas. I en intervju med fransktalande veckotidningen Jeune Afrique reagerade president Jammeh:

Ban Ki-Moon (FN-chefen) och Amnesty International kan dra åt helvete! Vilka är de att kräva detta? Vad är problemet? Det är vanligt att folk dör i häkte eller under förhör. Ingen ska säga till mig vad jag ska göra i mitt land.

Den excentriske presidenten har tidigare sagt att han har funnit ett botemedel för aids och infertilitet, men också förbjudit barngifte och könsstympning. I december utropade han en islamisk stat och har förbjudit musik under ramadan.

I ett tal i juni i år kallade Jammeh mandinkafolket - som utgör 42 procent av befolkningen och härstammar från Mali - för "fiender" och hotade att döda dem. Talet riskerar att blåsa upp en etnisk konflikt i landet där åtta etniska grupper på det stora hela lever fredligt tillsammans.

FN:s rådgivare för förebyggande av folkmord, Adama Dieng, kallade uttalandet "extremt farligt".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT