Förskolan får grönt ljus för gröna lån

Lillängens förskola beviljas gröna lån och är därmed ett projekt för investerare som vill göra skillnad för miljön. För kommunen innebär det en lägre ränta på bygglånet.

18 oktober 2018 12:37

Lillängens förskola blir det första kommunala huset som möter kraven för gröna lån.

– Vi vill att våra investeringar ska vara etiska och fossilfria och det är många som vill ha det så. Det här är ett sätt för investerare att säkert kunna veta om ett projekt är hållbart, säger Annette Asklöf, ekonomichef vid Finspångs kommun.

Det är kommuninvest, kommuners och landstings eget investmentbolag, som står bakom lånen och sedan tidigare har Vallonbygdens byggnad "majoren" i Finspång beviljats gröna lån.

– När vi lånar de här pengarna som är för hållbara investeringar så får vi en rabatt på räntan på några punkter. För kommunens del är det viktigt att bygga miljövänligt, vi vill vara med och bidra till den hållbara utvecklingen. Gröna lån en bisak, det som är viktigt är för de som vill investera sina pengar, som vill veta att deras pengar går till miljövänliga projekt, säger Annette Asklöf.

Projekten följs upp varje år för att garantera att det fortsätter att nå upp till kraven. Lillängens förskola är en av åttio förskolor i Sverige som är cerifierade av Sweden Green Building Council.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Hansson

Ämnen du kan följa