Före detta Kriminalvårdschef häktad

Det tog drygt två och en halv timme. Sedan var den anhållne kriminalvårdschefen häktad som misstänkt för tre fall av grovt mutbrott. Tidigare under dagen blev det klart att ytterligare två personer är misstänkta i muthärvan.

21 maj 2010 17:15

Klockan 14.30 på fredagseftermiddagen anlände den mutbrottsmisstänkte kriminalvårdschefen till häktningsförhandlingen. Klädd i blå byxor och med ett glasögonfodral nedstucket i bröstfickan till den rutiga, långärmade skjortan gick mannen till synes obesvärat in rättssalen. Han hälsade artigt på häktningsdomaren med ett ”gomiddag” och skämtade glatt om sin dialekt. Försvararen, advokat Rune Brännström, nöjde sig med att kortfattat uppge att hans klient bestred häktning.
Därefter fortsatte förhandlingen bakom stängda dörrar. Först drygt två och en halv timme senare meddelade häktningsdomaren, rådman Mats Orstadius, sitt beslut. Kriminalvårdschefen häktades som på sannolika misstänkt för grovt mutbrott i Norrköping under åren 2006-2008, 2006-2009 och i februari i år. Misstankarna att mannen också gjort sig skyldig till två fall av grov trolöshet mot huvudman ansågs däremot inte nå upp till sannolika skäl.
Av sekretesskäl ville varken försvararen eller överåklagare Gunnar Stetler, chef för Riksenheten för korruption, lämna några konkreta upplysningar om brottsmisstankarna mot kriminalvårdschefen. Stetler ansåg det dock vara ”ytterst allvarligt” att en chef inom Kriminalvården var misstänkt för så allvarliga brott. Brott som började utredas efter en anmälan från Riksrevisionen.
Advokat Brännström uppgav, aningen kryptiskt, att han och hans klient accepterade att det i dagsläget fanns sannolika skäl för brottsmisstanke beträffade ett av mutbrotten. Det innebär dock inte, framhöll advokaten, att hans klient vare sig erkänner eller är skyldig på den punkten. Han bestrider alla brottsmisstankar.
Muthärvan växte under fredagen, då ytterligare två misstänkta fick offentliga försvarare utsedda. Brottsmisstankarna mot de nya misstänkta, och deras identiteter, är än så länge belagda med sekretess. Överåklagare Stetler ville på fredagen inte uppge om de båda misstänkta är frihetsberövade.
Åtal ska vara väckt den 4 juni. Kriminalvårdschefen sitter tills vidare häktad med restriktioner för att han inte ska kunna påverka utredningen. Det innebär att hans kontakter världen utanför häktet är starkt beskurna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingemar Norgren