Flyktingkrisen pressar Migrationsverket

Samtidigt som Migrationsverkets personal överlastas med ärenden på grund av flyktingkrisen präglas myndigheten av fackliga tvister med ledningen inom region öst.

10 september 2015 07:50

Facket ST, som organiserar tjänstemän inom statlig förvaltning, informerade på torsdagen – via förbundsordförande Britta Lejon – om att 1 021 incidenter i form av våld, hot, skadegörelse och självmordsförsök rapporterades inom Migrationsverket till och med augusti i år.

Incidenterna gäller både personal och boende på olika anläggningar. Antalet incidenter är en fördubbling jämfört med i fjol.

– Arbetssituationen för hela myndigheten är väldigt ansträngd. Det är ett oerhört tryck på hela myndigheten, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande för ST inom Migrationsverket.

– Arbetsmiljön har försämrats oerhört lokalt, säger Sanna Norblad.

Missnöjet gäller främst arbetstiden, och i somras lämnade ST in en lista på fem tvisteframställningar till arbetsgivaren som det förhandlades om den 24 augusti. Det slutade med oenighet på alla fem punkter: Arbetsgivarens hantering av klämdagar, information om nya löner, kompensationsledigt för nationaldagen, kompensation vid så kallad avvikning och arbetsgivarens hantering av flextiden.

– Vi ska komma hit klockan 08 och gå hem klockan 16,27. Det påverkar hur vi kan hantera mängden ärenden före klockan 08 och efter 16,27, säger Sanna Norblad. För det är inte någon arbetsbrist, högarna med ärenden växer hela tiden. Men flextiden har avskaffats.

– Arbetsgivaren säger att det finns inga arbetsuppgifter före klockan 08 och efter 16,27, säger Sanna Norblad.

– Det råder ingen brist på arbetsuppgifter. Personalen går ju helt enkelt på knäna, säger Fredrik Bergman, sektionsordförande för ST inom Migrationsverkets region öst.

Missnöjet är stort bland de anställda, visar inlägg på ett internt forum som NT tagit del av: ”Det är 2015 nu! Ska vi behöva kämpa om flextiden. Suck”, skrivs i ett inlägg.

En annan anställd vittnar om att lojaliteten mot arbetsgivaren fått sig en rejäl törn: ”Nu tror jag att luften har gått ur de flesta av oss (...). Ska vi producera som ledningen vill då måste vi hjälpas åt att få tillbaka arbetsglädjen annars stannar verket!”

Regionchefen Elisabeth Boholm kritiseras för att ha "idiotförklarat" medarbetare som ifrågasatt att de inte får flexa. "Ett härligt och coachande förhållningssätt från regionchefen som även har spritt sig till regionens nyrekryterade enhetschefer", lyder en kommentar.

– Jag tror det handlar om att visa vem som bestämmer, säger Fredrik Bergman om att arbetsgivaren inte vill införa flextider.

Systemet med att jaga ”pinnar” för att få upp lönen kritiseras också:

– Får man lön efter antalet beslut man tar, väljer man då ett svårt eller lätt ärende? frågar han sig.

När NT talade med regionchef Elisabeth Boholm hade hon ingen aning om ST-fackets larmrapport om arbetsmiljön och incidenterna som fördubblats.

– Nej, var står det? undrar hon.

Och hon vill först inte kommentera den infekterade tvistefrågan om flextiden:

– Jag har inga kommentarer till det.

Men du är ju ytterst ansvarig i regionen.

– Vi följer arbetsgivaravtalet.

Och där finns inget utrymme för flextid?

– Vi följer arbetsgivaravtalet.

Och där går det inte att få till flextider?

– Vi har flextider i arbetsgivaravtalet. Vi jobbar mellan 08.00 och 16.27. Man kan flexa vissa tider, men då måste man tala med sin chef.

Har du märkt av missnöjet i den här frågan?

– Jag går inte in i enskilda ärenden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!