Fler misstänkta i högskoleprovshärvan

Tre män sitter fortsatt häktade för det misstänkta fusket på högskoleprovet, där de ska ha sålt rätta svar och tjänat miljontals kronor. Men härvan har vuxit och i nuläget misstänks ytterligare nio personer för brott.

11 maj 2018 18:40

När högskoleprovet pågick som bäst i hela landet den 14 april gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag, och grep flera personer som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort fusk med provet.

Tre män – en far och hans två söner – som misstänks ligga bakom fusket häktades några dagar senare, misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. En av dessa har varit provledare.

I samband med en pressträff efter tillslaget sade utredarna att de inte uteslöt att fler gripanden skulle ske. Och i nuläget har förutom de tre männen ytterligare nio personer delgivits misstanke om brott och förordnats offentlig försvarare, visar handlingar från Norrköpings tingsrätt.

Förundersökningsledaren Per Hedman vill dock inte lämna några kommentarer kring vad dessa misstänks för.

Utredarna misstänker att fusket har pågått under flera år och att verksamheten omsatt stora summor, minst tio miljoner kronor. Åtal ska vara väckt senast på måndag, men åklagarna behöver längre tid på sig att utreda härvan.

Vi kommer nog begära förlängning där, säger Per Hedman.
Fakta: Fusk på högskoleprovet

Efter en skärpning av reglerna är det inte riskfritt att fuska på högskoleprovet. Universitets- och högskolerådet (UHR) kan stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel i upp till två år. Alla former av fusk är straffbart.

För polisanmälan krävs att provdeltagaren har skrivit under "på heder och samvete" att inte använda otillåtna hjälpmedel under provet.

Dessutom ska iakttagelser från provledare, analyser av inlämnade provsvar, tips eller annan bevisning utgöra underlag för en bedömning om provdeltagaren har använt otillåtna hjälpmedel.

Brottsrubriceringen blir "osann försäkran". Möjlig straffpåföljd är i normalfallet böter eller upp till sex månaders fängelse.

Tidigare i år fälldes en man i 20-årsåldern av Svea hovrätt för att ha fuskat på högskoleprovet. Brottsrubriceringen löd osann försäkran och straffet blev dagsböter motsvarande 5 000 kronor. I samband med att mannen ertappades uppdagades även ett antal andra misstänkta fuskfall.

Källa: Studera.nu

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Nekham/TT