Boken är skriven parallellt mellan jobb, skola och livliga tvillingar under ett och ett halvt år. Det är raskt marscherat av en författare som fram till 2011 hade marginell erfarenhet av litterära texter. Hon hittar flytet genom att ”bara ösa på med ord” och sedan spara redigeringen till slutfasen.

– Jag trodde inte att det skulle vara så svårt, men jag var naiv. Trots att jag hade alla förutsättningarna att vara trovärdig i boken var det svårt att hitta tiden. Författarskolan vid Lunds universitet har varit till stor hjälp. Tipsen och råden från handledaren, att läsa varandras texter och inspirationen från Jens Lapidus (Snabba cash) gav jättemycket, säger Anna Larsson.

Hennes debutroman "Stöld av babian", under namnet Anna Karolina, släpptes i mitten av september. Hon är född och uppvuxen på Mellangrind och spelade bland annat basket i Fibas. Anna Larsson studerade till polis och har jobbat i Stockholm och nu i Malmö där hon i dag bor.

Artikelbild

Erfarenheterna som polis, drygt 13 år med utredningar om grova brott, spaningsarbete och husrannsakningar, har varit till nytta i arbetet med kriminalromanen som tog 18 månader att skriva. Läsaren tas med på en tuff resa från polisens korridorer till Stockholms undre värld.

– Folk i allmänhet är nyfikna på poliser, deras metoder och just den verklighetsbilden vill jag berätta. Det här är ingen klassisk deckare som börjar med ett mord utan jag vill beskriva maktspelet mellan poliser och kriminella grupperingar byggt på mina egna erfarenheter.

Boken kretsar runt Adnan som suttit inne för grovt narkotikabrott. Skuldberget tänker han lösa med snabba stålar. I boken figurerar en hårdför kriminalare som gör allt och lite till för att stoppa buset. Amanda, en nyexaminerad polis, valde yrket av ett personligt skäl: systerns självmord. Hon är beredd att offra allt för att sätta dit och lagföra de ansvariga: en kriminell och en polis.

Upplagan är satt till 25 000 exemplar och hon har färska kontrakt med förlag i Tyskland och Finland. Anna Larsson finns hos Nordin Agency som arbetar med Camilla Läckberg och Mons Kallentoft. Agenterna företräder författarna och jobbar med att ”sälja in” böckerna i utlandet.

– Det är lite av en overklig känsla att de se sin egen bok i bokhandeln. En uppföljare till "Stöld av babian" är redan på gång. Kanske hinner jag att bli klar om ett år. Arbetet flyter på lättare nu och jag har överhuvudtaget mer koll på skrivandet. Samtidigt lär jag mig hela tiden, säger hon.