Elever kan ansöka om miljonbelopp

Gymnasieelever i Finspång kan ansöka om en miljon kronor till utvecklingsarbeten. Nu har kommunstyrelsen bestämt riktlinjerna.

Gymnasieskolorna i Finspång, Bergska gymnasiet och Curt Nicolingymnasiet, finns i Bildningen.

Gymnasieskolorna i Finspång, Bergska gymnasiet och Curt Nicolingymnasiet, finns i Bildningen.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-08-27 14:30

Kommunstyrelsen i Finspång har avsatt en miljon kronor i projekt där gymnasieskolorna kan ansöka om medel.

– Syftet är att stimulera skolorna att ta initiativ till utvecklingsarbeten som leder till högre motivation och högre måluppfyllelse, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).

Det kan exempelvis vara elevråd, programråd och arbetslag som utvecklar och förändrar lärmiljöer och att skapa möjligheter till studiebesök och utbyten, nationellt eller internationellt.

– Det kan även vara projekt som utvecklar samarbeten med näringslivet, samhället eller föreningslivet och att hitta aktiviteter som stimulerar nytänkande och nyskapande, säger Ulrika Jeansson.

Arbeten som främjar Agenda 2030 och Finspångs kommuns tillväxtmål är ytterligare exempel.

– Det är viktigt att det är nyskapande. Vi ser helst att det är eleverna själva som tar initiativen. Det finns en miljon kronor som är avsatt för detta under 2019, säger miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).

Ansökan kan göras två gånger per år.

– Den här satsningen kan innebära att fler elever väljer att studera vid våra gymnasieskolor: Bergska gymnasiet, Curt Nicolin-gymnasiet och Mo Gård. Vi vill att så många elever som möjligt ska studera i Finspång, säger Ulrika Jeansson.

Ansökningar kan göras på både lägre och högre belopp.

– Får vi även in förslag som handlar om hållbarhet, så är det en femetta, konstaterar Hugo Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!