Det var en natt i november 2017 som den nu 19-årige mannen dök upp i lägenheten. Med sig hade han en yxa som han placerade i deras sons badbalja. Därefter svalde han ett antal tabletter, dunkade sitt huvud i ett handfat innan han tog struptag och slog sin sambo i ansiktet.

– Vill du ha en yxa i huvudet? sa han och nickade åt tillhygget.

När en nära anhörig till kvinnan kom till undsättning jagade mannen efter henne och drog fram en kniv.

– Gå ut härifrån, annars ska jag döda dig, ska han ha sagt.

Under rättegången förnekade 19-åringen brott, men medgav samtidigt att han inte mindes mycket av händelsen. Detta eftersom han varit påverkad av vad han beskrev som laglig narkotika från Kina.

Förutom den händelsen stod mannen även inför rätta misstänkt för andra brott. Några månader tidigare hade han sökt upp en annan man i dennes lägenhet och hotat att "slå in skallen" på honom på balkongen. I släptåg hade han en 24-åring med en yxa i byxlinningen.

Senare körde duon till en parkering där de började krossa rutor på bilar. En stereo, fläktsystem, verktyg och en mobiltelefon stals därefter från fordonen.

Efter att hundförare satts in kunde männen påträffas en bit från platsen. På 19-åringens tröja fanns fortfarande glaskross. 24-åringens blod hittades vid bilarna och i deras egen bil återfanns stöldgodset.

Männen uppgav i rätten att deras minnesbilder av händelsen var luddiga på grund av drogpåverkan. 24-åringen beskrev tillståndet han varit i som "ganska psykotiskt".

Några dagar efter händelsen på parkeringsplatsen greps duon dessutom ytterligare en gång – då efter att ha krossat en ruta till en trafikskola i Finspång.

Efter rättegången bestämmer nu Norrköpings tingsrätt påföljden till skyddstillsyn och en månads fängelse för 19-åringen. Han ska dessutom betala 17 400 kronor i skadestånd till sambon han yxhotat.

I raden av andra åtalspunkter han döms för ingår även ett inbrott i Solna där bland annat hemelektronik och kläder till ett värde av omkring 185 000 kronor stals.

För 24-åringen blir straffet skyddstillsyn. Eftersom han i februari även dömdes för ett rån mot en matbutik på en mindre ort i Småland ska skyddstillsynen även avse den nya brottsligheten.

Enligt domen ska duon dessutom ersätta mannen de hotade på balkongen med 7 000 kronor och en rad andra målsägare med sammanlagt nära 50 000 kronor.