Vd:n har styrelsens förtroende

Vallonbygdens styrelse har fullt förtroende för Hans-Erik Olofsson. "Så här stora förändringar gör att ledningen får ta stryk".

Britt-Marie Ellersten (S) är ordförande i styrelsen för Vallonbygden. "Styrelsen har fullt förtroende för vd Hans-Erik Olofsson och det har jag också", säger hon.

Britt-Marie Ellersten (S) är ordförande i styrelsen för Vallonbygden. "Styrelsen har fullt förtroende för vd Hans-Erik Olofsson och det har jag också", säger hon.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-11-14 08:00

Britt-Marie Ellersten (S) är ordförande i Vallonbygdens styrelse. 

– Det är en stor förändring och det uppstår många funderingar bland personalen. Det har jag full respekt för. Jag har varit med och genomfört många organisationsförändringar och jag vet att det kan skapa stor oro, säger hon.

Ungefär halva personalstyrkan av de 27 anställda försvann initialt från Vallonbygden i och med omorganisationen. De flesta har fått erbjudande om anställning i den nya kommunala enheten som tar över skötseln av skolor, förvaltningshuset och vissa äldreboenden. Tre personer har varslats om uppsägning på grund av arbetsbrist.

– Vallonbygdens styrelse beslutade i mars att skapa en organisation som är anpassad efter det nya läget. Vd Hans-Erik Olofsson fick i uppdrag att ta fram den nya organisationen. Så det var på hans ansvar det skulle gå rätt till och det har det också gjort, säger Britt-Marie Ellersten.

Det fanns ytterligare ett förslag på organisationsförändring som kom från personalen?

– Det förslaget följde inte riktigt det vi ville uppnå. Sedan ska man komma ihåg att Vallonbygdens ledningsgrupp sa ja till Hans-Eriks förslag. Sitter man i ledningsgruppen måste man stå upp för det inför personalen, efter att beslut är taget.

Har det varit dålig information från vd och ledningsgruppen till personalen om vad som händer?

– Det kan uppstå rykten, som kan bli sanningar, så visst är det viktigt med bra information. Vd har samverkat och följt tidsplan och haft omställningsfonden inblandad, samt jobbat nära HR-avdelningen. Han har haft informationsmöten med både medarbetare och de fackliga organisationerna. 

Det är ändå massiv kritik mot vd Hans-Erik Olofssons ledarstil?

– I ett sådant här ärende är det ledningen som får ta stryk och ytterst är det då högste chefen som hamnar i skottgluggen. Personalen letar nog fel på honom, eftersom de är i en situation de inte gillar, förklarar Britt-Marie Ellersten.

Har du fullt förtroende för Hans-Erik Olofsson i hans roll som vd?

– Ja, vi gör varje år en enkät när det handlar om arbetet med styrelsen och vd:ns roll. Styrelsen har fullt förtroende för Hans-Erik och det har jag också. 

Finns det något ni kunde gjort annorlunda?

– Det hade varit önskvärt om den nya organisationen i kommunen kunde blivit klar parallellt med förändringen på Vallonbygden. Nu blev det inte så och det är inget vi kan göra något åt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!