Vd:n får kritik efter omorganisationen

Anställda och före detta anställda på Vallonbygden riktar skarp kritik mot företagets vd Hans-Erik Olofsson.

Flera anställda och före detta anställda på Vallonbygden är mycket kritiska till hur vd:n Hans-Erik Olofsson har genomfört omorganisationen på det kommunala fastighetsbolaget.

Flera anställda och före detta anställda på Vallonbygden är mycket kritiska till hur vd:n Hans-Erik Olofsson har genomfört omorganisationen på det kommunala fastighetsbolaget.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-11-14 08:00

Toppstyrning och en vd som inte lyssnar på sina anställda. Det är kraftig kritik som kommer från anställda och före detta anställda på det kommunala fastighetsbolaget Vallonbygden. Kritiken riktar sig främst mot hur företagets vd Hans-Erik Olofsson hanterat den omorganisation som nu håller på att genomföras.

 – Ledningsgruppen på Vallonbygden, där Hans-Erik sitter med, hade ett förslag på hur omorganisationen skulle kunna genomföras, baserat på vad de anställda tyckte och Hans-Erik hade ett. Till sist ställde sig ledningsgruppen ändå bakom Hans-Eriks förslag, som gjorde att personalminskningen blev ännu större, säger en av de anställda vid Vallonbygden.

Vi träffar en handfull anställda från Vallonbygden, som alla vill vara anonyma.

– Det är några som har blivit erbjudna de nya tjänsterna hos Vallonbygden, men som ändå väljer att sluta på grund av missnöje. Det finns till och med personal som blivit uppsagda och sedan fått chansen att komma tillbaka, men som ändå tackar nej för att de inte vill jobba kvar på Vallonbygden, berättar en annan av medarbetarna.

De anställda på Vallonbygden poängterar flera gånger under intervjun att missnöjet är stort med vd:ns arbetssätt.

Hur är stämningen på Vallonbygden just nu?

– Urusel. Vi har alltid haft en jättebra stämning. Men nu har vi en vd som kör över sin personal. När vi har möten kan han lika gärna kalla det informationsmöte, för allting är redan bestämt på förhand, säger en av de anställda som jobbat länge på Vallonbygden.

Det är inte så att ni letar fel på grund av att ni inte gillar omorganisationen?

– Nej, verkligen inte. Men det hade kunnat hanterats på ett mycket smidigare sätt om vd:n fått med oss på tåget. 

Men ska inte en vd ta beslut oavsett om personalen gillar dem eller inte?

– Självklart är det vd:n som bestämmer. Men det gäller också att lyssna på personalen innan beslut. Det som händer nu är helt nytt för Vallonbygden. Det går snabbt att förstöra en bra arbetsplats som har haft gott rykte i alla år, säger en av de anställda.

Olika fackförbund har varit och är inkopplade i ärendet.

– De anställda har känt sig överkörda och att de inte fått vara delaktiga i omorganisationen. Vi gjorde en risk- och konsekvensanalys och de anställda kände en stor oro över vad den nya organisationen skulle innebära när det gäller ökad arbetsbelastning. Men vd:n ryckte mer eller mindre på axlarna när vi la fram det, säger Lennart Mauritzon, ombudsman vid Fastighetsanställdas förbund.

Vad gör ni fortsättningsvis?

– Vi följer upp den psykosociala och fysiska arbetsmiljön för de anställda. När det gäller själva omorganisationen har styrelsen beslutat att det ska gå åt ett visst håll. Där kan vi inte sätta emot något, mer än att föra fram de åsikter som kommit från personalen, berättar Lennart Mauritzon.

Christina Frostberg är ombudsman för fackförbundet Vision och har också hon suttit i förhandlingar med Vallonbygden och har insyn i hur den nya organisationen tagits fram.

– Det har funnits en del synpunkter från våra medlemmar på hur vd:n har skött den här omorganisationen. Vi har tittat på om han har hanterat det hela rätt sett till de avtalen som vi har, säger hon.

Vad kom ni fram till?

– Rent arbetsrättsligt är inga fel begångna. Vårt ansvar är att se till att de gör rätt saker och gör de inte det från början, så ser vi till att de gör det, berättar Christina Frostberg.

"De anställda har känt sig överkörda", det säger Lennart Mauritzon, ombudsman vid Fastighetsanställdas förbund.
"De anställda har känt sig överkörda", det säger Lennart Mauritzon, ombudsman vid Fastighetsanställdas förbund.
Bakgrund

Minskningen av personal på Vallonbygden beror på att kommunen upptäckte att överenskommelsen med Vallonbygden stred mot LOU (lagen om offentlig upphandling). Ett politiskt beslut togs i mars att kommunen skulle ta över drift och underhåll av de fastigheter som Vallonbygden förvaltat. Kommunen beslutade att starta en egen enhet för sköta drift och dagligt underhåll. Vallonbygden blev av med skötseln av bland annat skolor. Vallonbygden förvaltar i den nya organisationen sina 1 960 hyreslägenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!