Unika bilder av ABBA - 25 års musikhistoria

Närmare ABBA än så här kan man inte komma – utan att träffa dem. Anders Hansers bilder av gruppen är unika.

16 november 1915 13:23

Från ABBA till Mamma Mia hette biobildspelet som visades i Kulturhuset på måndagskvällen. De första är från 1978. Det var då han hade gift sig med Görel Hanser, vice vd i Stikkan Andersons skivbolag Polar Music, och på det viset kom han att ingå i ABBA-gänget, som deras "hovfotograf". Han kunde följa Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid på nära håll.

– Jag kunde gå omkring och fota hur mycket jag ville, men nu ångrar jag att jag inte tog ännu fler bilder.

Det är just bilderna bakom och utanför scenen som gör Anders Hansers bildspel så unikt. Det blir en avskalad bild av den världsberömda gruppen. Men med finns också deras framträdanden.

Publiken fick också höra deras egna berättelser genom att han även sparat de intervjuer han gjort. Det är 25 år av vår egen musikhistoria.

Föreställningen i Finspång är den första utanför Anders Hansers egen biograf i Stockholm.

– Där är det fullsatt för jämnan utan att vi annonserat, men det är kul att nu få komma ut i landet.

Varför blev det just Finspång?

– Det är för att ni har en så duktig person som bokar artister, säger Anders Hanser och pekar på Christer Öjring, som står intill.

Träffar du fortfarande ABBA-gänget?

– O ja. Björn, Frida och jag har fyllt 70 i år. Frida är också gudmor till min son.

Anders Hanser har massor med bildprojekt bakom sig, bland annat ett bildspel om Sverige, Med blågula ögon, med Max von Sydow som speaker till Benny Anderssons musik.

Vid ABBA-kvällen medverkade även Musikskolan med ABBA-musik i Kristallfoajén. Det var lärarna Markus Eriksson, Johan Åhs, Åsa Eriksson och Sofia Söderqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!