Tonåring häktad för människorov

En tonårig pojke som är skriven i Finspång har häktats för flera allvarliga brott som ska ha begåtts i Nyköpings kommun.

Tonåringen – som är under 18 år – är på sannolika skäl misstänkt för människorov, försök till utpressning, misshandel och olaga integritetsintrång.

Enligt protokollet från häktningsförhandlingen har han erkänt misshandel och olaga integritetsintrång, men förnekat människorov och försök till utpressning.

– Jag kan inte säga så jättemycket i nuläget, av förklarliga skäl. Den enda anledningen till att jag begärde och sedan fick den här personen häktad var kollusionsfaran, säger Ida de Luna Sjöholm, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Nyköping.

– Det fanns risk för påverkan på utredningen.

Pojken anhölls för drygt en vecka sedan, men brotten ska ha begåtts i slutet av januari.

– Utredningen är i ett känsligt läge och det finns personer som ska höras. Men jag kan säga att det finns ett samband mellan de här händelserna, det är ett händelseförlopp under en och samma dag, säger Ida de Luna Sjöholm.

Är det samma person som har utsatts för de här brotten?

– De är riktade mot samma person. Det är en person i samma ålder.

Senast den 6 mars ska åtal vara väckt. Att personer som är under 18 år gamla blir häktade är ovanligt.

– Eftersom det här är en ung människa gör man lite andra ställningstaganden kring en häktning. Det är inte säkert att den här kollusionsfaran kommer att bestå. Jag har ändå en förhoppning om att inte behöva ha honom häktad under hela de här två veckorna, säger Ida de Luna Sjöholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren

Ämnen du kan följa