The Spotnicks fyllde Hällestads kyrka

The Spotnicks var en riktig svensk supergrupp med internationella framgångar, långt innan Abbas och Roxettes dagar. Med sitt omisskännliga sound drog de över 300 besökare till Hällestads kyrka.

11 november 2017 20:05

– Ett av mina stora favoritband. Jag har följt Spotnicks och lyssnat på dem sedan 1960-talet, sa Leif Fransson, från Musikgruppen i Hällestad.

Tidningen fick ett snack med bandet strax innan spelningen. Gitarristen Bo Winberg samt gitarristen och sångaren Bob Lander, som egentligen heter Bo Starander, är de enda originalmedlemmarna som finns kvar i det legendariska bandet från Göteborg.

– Det har varit en ynnest att få hålla på med det vi älskar mest i alla år. Förutom bandet så har vi haft en studio och gjort en del jobb där. Men vi har aldrig behövt ha ett vanligt arbete, bredvid musiken, berättade Bo Winberg, 78 år.

Winberg och Starander spelade tillsammans i flera olika band innan de bildade The Spotnicks 1961. De hade känt varandra sedan mitten av 1950-talet och spelade också tillsammans i The Frazers 1958

– Det var en jävla tur att Bosse och jag träffade varandra. Jag spelade i ett dixieband innan jag mötte Bosse och det fattar du ju hur kul det var. När jag var ung tog jag jobb på en båt och ”diskade” mig över Atlanten bara för att köpa skivor som inte fanns i Sverige, sa Bo Winberg och garvade.

Tillsammans med brittiska The Shadows och amerikanska The Ventures rankades snart The Spotnicks som en av de främsta gitarrgrupperna världen över.

– Visst var det kul, men det var också ett jäkla slit med många spelningar, sa Winberg som fortfarande spelar på den Fender Stratocaster, från 1965, som han köpte i Hollywood för över 50 år sedan.

De fick lära sig turnélivet den hårda vägen.

– Vår nya manager i början av 1960-talet tyckte att vi var det bästa han hört och det värsta han sett på en scen. Han skickade oss till Västtyskland för att få scenvana där vi fick spela varje kväll från klockan åtta på kvällen till fyra på morgonen i vissa fall. Vi var tvingade att spela så länge de hade öppet, berättade Bo Winberg och skakade på huvudet år det minnet.

Men succé blev det och The Spotnicks var stora i bland annat Västtyskland, Spanien, England, Frankrike och inte minst i Japan.

Numera är det gitarristen och sångaren Kent Brännlund som håller mest fart på scenen. Kent, är född 1961, alltså samma år som The Spotnicks bildades.

– Det är fantastiskt att få spela med de här gubbarna. Det är lika roligt varje gång, konstaterade han innan det var dags för de första gitarriffen att eka i Hällestads kyrka.

Konserten arrangerades av Rotaryklubben i Finspång i samarbete med Musikgruppen i Hällestad, Finspångs församling och NBV. Överskottet från konserten går till att stödja personer och organisationer i Finspång där samhällets skyddsnät inte räcker till.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip