Succé för Källgren och Wells

Trots luftrörsinfektion och bilproblem så kunde inget stoppa Sofia Källgren och Robert Wells från att ta göra succé i en fullsatt Hällestads kyrka.

30 december 1915 12:35

– Vi måste berömma den fantastiska kyrkokören i Hällestad. Vi har ”repat” med dem här i eftermiddag och fått riktigt bra med energi. Det är härligt, berättade Robert Wells när den rutinerade och folkkära duon laddade upp i sakristian.

Laddade upp och laddade upp förresten. En halvtimme innan konserten kändes det skapligt avslappnat. Trots att Sofia precis hade haft en luftrörsinfektion och bilen behövde ett stopp på vägen från Stockholm för lite oljepåfyllnad.

– Det är väldigt avspänt och mysigt. Vi kör lite som vi tycker och kan ändra låtar under konsertens gång beroende på vilka infall vi får. Men visst, på grund av luftrörsinfektionen har vi en låtlista som gör att vi kan ge en bra konsert och kanske inte chansar för mycket, förklarade Sofia som sjungit i Hällestads kyrka en gång förut.

Frågan är när och med vem?

– Det kan ha varit med Putte Wickman, men jag är inte säker, trodde Sofia och skrattade.

Årtalet kan i vilket fall som helst ha varit 1999.

Källgren och Wells har samarbetat till och från i 25 års tid.

– Vi träffades första gången på en gala till förmån för FAMN (Föreningen artister mot narkotika). Robert har bjudit in mig till Rhapsody in rock och vi har spelat mycket i Kina och även i England och så förstås en hel del julkonserter. Vi trivs ihop i det formatet, berättade Sofia.

Den till sista stolen och bänkraden fullbesatta Hällestads kyrka med över 400 besökare bjöds på ett potpurri av låtar och sånger från diverse smakriktningar. Där fanns ”Gläns över sjö och strand” i en alldeles egen härlig version. Ibland lämnade Sofia Källgren scenen och Robert Wells kunde med lätta fingrar briljera med både Chopin och Grieg.

Personligt blev det när Sofia berättade en historia ur verkligheten. Hur hon tidigare i vintras hjälpte flyktingar i sin kyrka hemma i Bromma. Där mötte Sofia en kvinna som bara tio dagar tidigare fött ett barn vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Nu hade kvinnan och barnet tagit sig hela vägen till Sverige.

– Det berörde mig starkt. Den kvinnan är min hjälte. För inte så länge sedan flydde vi svenskar undan svält och fattigdom för ett bättre liv i Amerika, sa Sofia och sjöng ”Hemma” från Kristina från Duvemåla med stor inlevelse.

Det fanns också plats för skratt. Inte minst när Robert Wells drog igång sin och Charlie Normans nytolkning av ”Humlans flykt” eller ren ”prostatarock”, som Wells uttryckte det i sann Charlie Norman-anda.

Den lyckade konserten i Hällestads kyrka arrangerades av Musikgruppen i Hällestad, Finspångs församling och NBV.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!