Smittan får färre att gå på begravningar

Håll avstånd, omfamna inte varandra och tvätta händerna. De coronaråden gäller även vid begravningar.

Coronautbrottets verkningar märks allt mer vid begravningsceremonierna. Hundratals akter har ställts in runt om i landet.

– Vi har inte råkat ut för inställda begravningar än. Däremot med färre deltagare beroende på restriktionerna kring coronaviruset, säger Anders Ohlsson, rådgivare vid Östgöta Begravningsbyrå i Finspång.

Sveriges auktoriserade begravningsbyråer följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och föreslår de närvarande att hälsa genom ögonkontakt, nick eller en lätt bugning, i stället för att ta i hand.

– Vi har sett att anhöriga från storstadsregioner, där man haft större utbrott, väljer att inte komma. Det är inte ovanligt att efterlevande och anhöriga finns i riskgruppen. Då gäller ju speciella restriktioner, säger Anders Ohlsson.

Vid begravningar påminns besökarna att tvätta händerna och inte vara för nära varandra. 

– Det är väldigt påtagligt hur det påverkar begravningarna idag. Det är inte så naturligt att inte vara nära, att inte hälsa eller krama om varandra.

Hur kommer det här att utvecklas?

– Det kan bli så att det kommer väldigt få och att man väljer att inte göra begravningen så öppen. Att skjuta upp begravningen kan också bli aktuellt. De här frågorna kommer det att samtalas om vid varje begravningsbesök när vi planerar tillsammans med anhöriga.

Enligt lag ska jordgravsättning eller kremering ha skett inom en månad efter dödsfallet. Det går även att söka tillstånd hos länsstyrelsen om förlängd tid efter dödsfallet för att kunna ha med kistan.

– Trenden är att man mer och mer har en direktkremering och därefter en ceremoni med urnan. Då har man mycket längre tid på sig att genomföra själva ceremonin. Det kommer mer och mer, berättar Anders Ohlsson.

Han har sett fler innovativa lösningar komma.

– Jag har varit med om att filma en begravning med anhörigs mobiltelefon och jag kan mycket väl tänka mig att det blir mer av det. Man strävar alltid efter att hitta lösningar. Begravningen är ett viktigt tillfälle att ta avsked. Kan man inte vara med fysiskt är det här ett annat sätt.

På sina håll förekommer även live-streamade begravningar via nätet.

– Det förekommer också att man väljer att inte ha någon ceremoni alls. En borgerlig begravningsakt utan några religiösa förtecken ökar hela tiden. Det är väldigt vanligt. Den kan vem som helst hålla i.

I Finspång verkar även Finspångs Begravningsbyrå och Fonus Öst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa