”Sluta dalta med glasbruket”

”När ska daltandet i Rejmyre upphöra”? Den frågan ställer Stig Jansson (M) angående hyrestvisten mellan kommunen och Reijmyre glasbruk.

12 december 2017 05:30

Det är tidningens avslöjande att Reijmyre glasbruk inte betalat någon hyra till kommunen från 19 oktober 2015 till dags dato som får Jansson att ilskna till.

– Finspångs kommun har i ett försök att rädda sin turistsatsning, satsat mängder av pengar på hantverksbyn och glasbruket, men ändå vill inte ägaren till glasbruket stå för sin del av uppgörelsen. Räcker det inte med att kommunen köpt fastigheten och tagit på sig saneringen av området? Hur kan man skriva på ett hyreskontrakt och sedan strunta i att betala hyran man kommit överens om, utan att ägaren tar steget till inkasso? undrar Stig Jansson.

Kommundirektör Anders Axelsson berättade i lördagstidningen om den segdragna tvisten där han menar att de två parterna tolkar hyresavtalet olika. Enligt det gällande avtalet ska glasbruket betala 374 715 kronor exklusive moms per år i hyra, något som alltså inte gjorts. Ett nytt avtal från och med 1 januari 2017 och framåt är förhandlat, men kommunen vill först ha in hyran för 2015 och 2016 innan det kan börja gälla.

– Är det så att man som hyresgäst inte är nöjd, borde rutinen vara att inleda förhandling om ny hyra. Men kravet måste ändå vara att uppfylla det man skrivit på för och betala den överenskomna hyran man har tecknat sig för under tiden, säger Stig Jansson och fortsätter:

– Kommer parterna i en förhandling senare fram till något annat, justeras det i efterhand. Läste inte ägarna kontraktet innan det skrevs på? Har man dessutom varit engagerad i ett tidigare skede under glasbrukets historia, borde en ny ägare vara medveten om vilka förutsättningarna är för driften. Glasbrukets ägare borde skämmas över sitt agerande. Kom igen nu. Uppträd lite anständigt. Hyran ska betalas, annars är det inkasso som gäller. Det här borde den politiska majoriteten skött bättre. När ska daltandet i Rejmyre upphöra?

Ord och inga visor från Stig Jansson.

– I sak håller jag med Stig. Kommunen ska inte dalta med någon. Men eftersom vi gjorde den här satsningen och tog ansvar för att glasbruket fick nya ägare så vill vi nå en överenskommelse. Jag vill också få ett slut på den här frågan och det känns inte bra, säger Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hur kommer det sig att ni inte har drivit in hyran?

– Att driva in pengarna har varit uppe till diskussion, men politiken har valt att avvakta. Om vi inte är överens inom en snar framtid kommer vi vara tvungna att driva in pengarna. Sedan saknar jag att M som har ledamöter i KS och FFIA inte har drivit någon annan linje, eller mer formellt, inte yrkat på några andra åtgärder. Det har man haft möjlighet till och därför borde man kanske göra det innan man går ut i media och uttalar sig om hur frågan hanterats.

Varför inte sälja lokalerna till glasbruket?

– Det skulle jag välkomna. Vi kan inte skänka lokalerna, men att sälja till marknadspris vore absolut ett bra alternativ, säger Ulrika Jeansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa