Bitsk samhällskritik med glimten i ögat har blivit Polustustågets signum. I år syntes Postnord som slängde med värdefulla paket, politiker som kastade ut outbildade lärare ur klassrummet och Påven som fördömde firande irländare som just röstat ja till aborträtt.

– Jag har frälst publiken och berättat att Irland gjort fel, berättade Påven, Håkan Erlingsson och rättade till sin krona som glidit på sniskan.

– Det har varit väldigt uppskattat, vi har fått många glada tillrop.

Artikelbild

| Påven, egentligen Håkan Erlingsson, fördömde de glada irländarna på vagnen som firade att Irland nyligen röstat ja till att legalisera abort.

Håkan Erlingsson flyttade från Grytgöl till Lidköping i början på nittiotalet, men kommer ändå varje år för att vara med i Polustuståget.

– Det är ju årets höjdpunkt!

Det tyckte även Dennis Jern och Lina Hoffren som satt med lilla Stina, tre år, på samma plats som alltid: gräsmattan intill gamla Folkets hus.

– Jag var med när jag var liten och var polis och militär. Nu kommer vi varje år för att titta, sa Dennis Jern.

Artikelbild

| Lina Hoffren, Dennis Jern och lilla Stina, tre år, satt på samma plats som alltid i väntan på Polustuståget.

Lina Hoffren fascineras av hur välgjorda ekipagen alltid är.

– De arbetar verkligen på dem till sista minuten. När vi kom stod de och målade det sista här.

Artikelbild

| Roland Andersson har varit med om Polustuståget sedan 1950.

De samhällskritiska ekipagen blandades med vissa inslag för barn, såsom de populära figurerna Babblarna och den gamla sjuttio- och åttiotalsserien Doktor Snuggles. Denna blandning av skoj och politik är dock relativt ny, berättade veteranen Roland Andersson som varit med enda sedan femtiotalet.

– På den tiden var det bara för vuxna. Det var väldigt lokalt – då var det bara Grytgölborna som kom hit och skämten var därefter. Det var en del personangrepp, på förman och så, då var det många som vart ilskna och gick hem. Nu ska man inte anstöta på en viss person längre, det är bra.

Artikelbild

| "Är du obehörig? Då åker du ut!" Det var ord och inga visor på skolekipaget som kritiserade skolpolitiken i Finspång.

Och han gav årets tåg ett högt betyg:

– Det är mycket bra. En bra blandning med en del för småbarn. Och publiken blir bara större och större för varje år!