Se Maries hyllning till brandmännen

Marie Åkerlunds akrylmålning med motiv från branden i Västmanland hänger hos räddningstjänsten i Virsbo.

26 augusti 2014 15:40

– Jag blev oerhört stolt över att få frågan. För att få inspiration gick jag ut i skogen här hemma i Lotorp och försökte föreställa mig hur det skulle vara om något liknande hände här. Min tanke har hela tiden varit att måla en tavla som berör, berättar Marie.

Den värsta skogsbranden i Sverige i modern tid gjorde att en massiv insats behövdes för att få kontroll över lågorna. Bland annat evakuerades samhället Gammelby intill Virsbo i Surahammar.

– Även om räddningstjänsten har kontroll så är inte allting släckt. Jag var där i lördags för att överlämna min tavla och de öppnade upp en väg så vi kom in på området. Det var både intressant och sorgligt att se förödelsen. Jag blev väldigt tagen av hela situationen. Vilken total förstörelse branden gjort i sin framfart och vilket sjukt svårt och hopplöst jobb de som kämpat mot elden har haft, forsätter Marie.

Via en bekant som var drabbad och bor Virsbo fick Marie en förfrågan om att måla en tavla som illustrerar den stora branden.

– Han ser brandmännen som sina stora hjältar, vilket de också är. Självklart ställde jag upp på det. Jag tog heller inget betalt, det skulle ha känts fel. Vilket imponerande arbete alla inblandade har gjort. Det är helt fantastiskt, säger Marie som har sin ateljé hemma i villan i Lotorp.

Sedan en tid tillbaka arbetar hon heltid som konstnär.

– Det känns riktigt bra och som helt rätt beslut. Jag har massor att göra. Just nu håller jag på att färdigställa en utställning om Skogsröjet i Rejmyre tillsammans med en fotograf.

Ett annat projekt som snart presenteras är en barnbok som Sofia Jardviken har skrivit med illustrationer av Marie Åkerlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip