Så påverkas lokala industrierna av smittan

De stora industriföretagen i Finspång drabbas av coronautbrottet i världen.

25 mars 2020 18:30

Gränges som tillverkar kylarkomponenter till bilindustrin har drabbas av att Volvo, Scania, Volkswagen och BMW de senaste dagarna stängt ned fabriker.

– De är inte våra kunder, det är underleverantörerna. Men så klart påverkar det oss. Än så länge vet vi inte i vilken utsträckning, säger Europa-vd Jörgen Abrahamsson.

Några permitteringar har inte gjorts ännu. Produktionstakten har inte sänkts. 

– Idag är vår arbetsstyrka på 465 anställda oförändrad. Det pågår väldigt mycket arbete för att kunna ta de beslut vi behöver kopplat till hur efterfrågan kommer att se ut från i morgon och framåt. Vi kommer att vidta de åtgärder vi anser är nödvändiga för att vara så flexibla som möjligt, säger Abrahamsson.

 

Siemens med cirka 2 600 anställda i Finspång och 600 konsulter har inte gjort några stora åtgärder ännu.

– I dagsläget gör vi inga drastiska förändringar på grund av coronaviruset, varken när det gäller personal eller konsulter. Men situationen förändras snabbt, så det som gäller nu kanske inte gäller nästa vecka, säger vd:n Hans Holmström.

 

SSAB har fokus på att skydda medarbetare och andra och samtidigt upprätthålla verksamheten på bästa möjliga sätt.

– Vi följer läget noga och har hittills inte haft någon större påverkan på produktionen. Vi har högre sjukfrånvaro men har hittills kunnat hantera läget och inte gjort några permitteringar, säger Mia Widell, presschef SSAB.

 

Jernbro har tvingats sänka produktionsnivån till cirka 20 procent av den normala.

– Vi försöker hålla igång och möblerar om folk mellan våra verkstäder. Just nu har vi ett 30-tal sjuka. Några permitteringar har vi inte gjort ännu. Vi är beroende av de andra industrierna här, som i sin tur är beroende av världsindustrin, säger regionchef Dan Carlgrip.

 

KL Industri tillverkar nätstationer för elnätet och har cirka 180 anställda. Några permitteringar är inte aktuella ännu. Man för diskussioner med olika underleverantörer för att säkra tillgång på delar.

– Än så länge har vi det inte här, men vi märker att det snart är på gång nånting hos oss, berättar vd Tino Gournambassis.

 

Tranfoten med 15 anställda i Finspång har inte blivit påverkat direkt ännu i sin legoproduktion av reservdelar.

– Men vi ser att våra lokala storkunder (Gränges, Siemens och Jernbro) påverkas. Vi har informerat personal hur vi ska göra om vi behöver agera, säger vd Petter Håkanson.

Hydro kunde inte nås för en kommentar om läget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson 070-3733115,Mikael Grip

Ämnen du kan följa