Så blir trafiken när bygget står klart

Om ett år ska bygget av nya vårdcentrum vara klart. Nu har kommunstyrelsen beslutat hur trafikföringen ska ske runt byggnaden.

När nya vårdcentrum står färdigt kommer trafiken öppnas upp mellan Kulturhuset och Vallonplatsen och vägen blir ett lågfartsområde.

När nya vårdcentrum står färdigt kommer trafiken öppnas upp mellan Kulturhuset och Vallonplatsen och vägen blir ett lågfartsområde.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-11-28 05:00

Det pågående byggandet av Finspångs nya vårdcentrum beräknas vara färdigt under hösten 2020. Inflyttning är beräknad att ske under december nästa år.

– När vårdcentrum invigs om cirka ett år vill vi att sträckan mellan Kulturhuset och Vallonplatsen ska vara iordningsställd. Vägen ska utformas som lågfartsområde, säger miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).

Tillfarten till vårdcentrum kommer att ske genom infart via gamla "Unos väg" på södra sidan om Kulturhuset. I anslutning till entrén kommer cirka 35 parkeringsplatser att anläggas för besökande.

– Vi arbetar även med en parkeringsstrategi. Det ska vara lätt att ta sig till centrum och parkera. 

Hugo Andersson berättar att mätningar har gjorts av beläggningen av parkeringsplatser i centrum.

– Resultatet visar på ett snitt på cirka 30 procents utnyttjande av parkeringsplatser vid Bergslagstorget, parkeringsdäcket vid förvaltningstorget, några mindre parkeringar och utanför Lidl. Halva parkeringsytan utanför Lidl och Kulturhuset tillhör kommunen, betonar Hugo Andersson.

– Däremot kan vi se att det är svårt att hitta parkeringar på Bergslagstorget vid lunchtid, tillägger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).

Kommunstyrelsen har beslutat att Bergslagsvägen ska vara öppen för trafik i båda riktningar på sträckan Vallonplatsen till Hyttvägens anslutning och att sträckan ska utformas som lågfartsområde.

Det har dessutom beslutats att De Beschevägen, sträckan utanför vårdcentrumbyggnaden, stängs för biltrafik och utformas för gång- och cykeltrafik. 

– Det pågår diskussioner, inte minst i Centrumgruppen, om hur centrum ska utvecklas framöver. Till exempel ska Bergslagstorget, Bruksparken och förvaltningstorget bindas ihop på ett tydligare sätt, säger Hugo Andersson.

En punkt som kommunstyrelsen valde att inte ta något beslut om var att Bergslagsvägens avstängning utanför restaurang Joans ska permanentas.

– Vi har valt att bordlägga den frågan. Vi vill diskutera vidare med bland annat handlarna i centrum när det gäller den här frågan, konstaterar Ulrika Jeansson.

Planen är att i ett senare skede även omvandla Bergslagsvägens sträcka från Vallonplatsen ner till anslutningen mot Stationsvägen, till ett lågfartsområde. Detta ska göras för att skapa en sammanhängande gestaltning av hela den berörda sträckan av Bergslagsvägen genom centrum.

Vägsträckningen förbi vårdcentrum, Centrumkyrkan och Kulturhuset öppnas för trafik i båda riktningarna.
Vägsträckningen förbi vårdcentrum, Centrumkyrkan och Kulturhuset öppnas för trafik i båda riktningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!